http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

::wine news:: Οινοποιία Αρβανιτίδη

http://arvanitidis-winery.gr/files/metafiles/arvanitidis_logo.png


Η Οινοποιία Αρβανιτίδη βρίσκεται στον Ασκό Θεσσαλονίκης, ένα μικρό, ήσυχο χωριό στην ανατολική πλαγιά του Βερτίσκου, λίγα χιλιόμετρα πριν από τον Σοχό. Δημιουργήθηκε το 1999, από τον γεωπόνο Θανάση Αρβανιτίδη και τον αδελφό του Γιώργο, οι οποίοι φύτεψαν σ’ αυτή την όμορφη ημιορεινή περιοχή, τα πρώτα 10 στρέμματα του ιδιόκτητου αμπελώνα τους. Σήμερα η έκταση έχει φτάσει στα 50 στρέμματα ενώ υπάρχει η προοπτική συστηματικής επέκτασής της, με βασικό κίνητρο την κάλυψη της παραγωγής, αποκλειστικά από ιδιόκτητα αμπέλια, έτσι ώστε η ποιότητα της πρώτης ύλης να είναι πάντα ελεγχόμενη.

Η ευρύτερη περιοχή του Ασκού χαρακτηρίζεται από φτωχά αργιλοπηλώδη εδάφη που ευνοούν τη καλλιέργεια του αμπελιού. Το μικροκλίμα της περιοχής συμπληρώνουν οι μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας κατά τη θερινή περίοδο και η ύπαρξη της λίμνης Βόλβης που βρίσκεται χαμηλότερα και προσφέρει ευεργετική υγρασία στη περιοχή.

Σ’ αυτό το ιδανικό οικοσύστημα, σε υψόμετρο 550 μέτρων, καλλιεργούνται οι γαλλικές ποικιλίες: Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot και Syrah. Στον αμπελώνα καλλιεργούνται πειραματικά και άλλες ποικιλίες ενώ ακολουθούνται αυστηρά οι αρχές της βιολογικής καλλιέργειας.

Η παραγωγή των κρασιών της Οινοποιίας Αρβανιτίδη πραγματοποιείται στο μικρό, πλήρως εξοπλισμένο κτίριο, στο οικογενειακό κτήμα με οπωροφόρα, έλατα, λουλούδια κλπ. στην άκρη του Ασκού. Από το 2010 θα ξεκινήσει η κατασκευή του καινούργιου οινοποιείου.

Η αρχή της παραγωγής έγινε με τον τρύγο του 2001 και μέχρι στιγμής η Οινοποιία Αρβανιτίδη παράγει τα κρασιά: Chardonnay, Chardonnay oak, CabernetMerlot, Merlot και Syrah.

Η συνολική παραγωγή τους σήμερα ανέρχεται στις 38.000 - 40.000 φιάλες, ενώ μελλοντικά, ανάλογα με τα αποτελέσματα των ποικιλιών που παρακολουθούνται πειραματικά, ενδεχομένως να προσθέσει και άλλα κρασιά στη γκάμα της.

Η Οινοποιία Αρβανιτίδη ως μέλος των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος, υποδέχεται τους οινόφιλους για ξενάγηση και γευστική δοκιμή των κρασιών της.

Επισκέψεις καθημερινά και σαββατοκύριακα μετά από τηλεφωνική επικοινωνία.

Chardonnay

Chardonnay φρέσκου χαρακτήρα ο οποίος εκδηλώνεται στη μύτη με αρώματα φρεσκοκομμένων εσπεριδοειδών. Η σύντομη παραμονή στο δρύινο βαρέλι του χάρισε λιπαρότητα, ενώ η οξύτητα κρατά τις ισορροπίες.

Chardonnay oak

Η δεύτερη ετικέτα Chardonnay της Οινοποιίας Αρβανιτίδη. Πλούσιο, λιπαρό και βουτυράτο. Η μύτη ξεκινά με εξωτικές νότες και εμπλουτίζεται με μέλι, κάστανο και καπνό που φανερώνουν το πέρασμα από βαρέλι.

Caberneterlot

Μια μοντέρνα έκφραση του κλασικού χαρμανιού. Η μύτη συνδυάζει τις διαφορετικές αποχρώσεις των ποικιλιών, αλλά και του βαρελιού. Η γευστική εντύπωση είναι μαλακή στην αρχή, δομημένη και πλούσια στη συνέχεια, αρωματική και μεγάλης διάρκειας στο τέλος.

Μerlot

Ένα σαρκώδες και μοντέρνο Merlot με μεταξένια υφή. Με ζωηρό κόκκινο χρώμα και πυκνό άρωμα αποτελεί μια καθαρή αποτύπωση του πλήρους εγκλιματισμού του Merlot στο ελληνικό έδαφος.


Syrah

Το Syrah στους ιδιόκτητους αμπελώνες της Οινοποιίας Αρβανιτίδη δίνει ένα ρωμαλέο πορφυρό κρασί με πιπεράτο μπουκέτο και γευστική πυκνότητα. Ο καθαρός ποικιλιακός χαρακτήρας αποκτά πολυπλοκότητα μετά την παλαίωση σε δρύινα βαρέλια.

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr