http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

::food news::Ελέγχους ΥΠΟΙΑΝ στις πολυεθνικές τροφίμων

Image

Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης μπαίνουν οι ενδοομιλικές συναλλαγές των πολυεθνικών εταιρειών τροφίμων με σκοπό να διαπιστωθεί κατά πόσο αυτές επηρεάζουν την τελική τιμή των βασικών αγαθών στο ράφι.

Πιο συγκεκριμένα, κατόπιν εντολής της ΥΠΟΙΑΝ, Λούκα Κατσέλη, η Δ/νση Ελέγχων της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς του ΥΠΟΙΑΝ απέστειλε επιστολή με ημερομηνία 3 Μαΐου 2010 προς 40 εταιρίες-μέλη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, πολυεθνικών και ελληνικών, δίνοντάς τους προθεσμία 30 ημερών ώστε να υποβάλουν και να τεκμηριώσουν με στοιχεία τις τιμές μεταβίβασης στις ενδοομιλικές συναλλαγές τους.

Το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ζήτησε από τις εν λόγω εταιρίες να υποβάλουν αναλυτικούς φακέλους τεκμηρίωσης των τιμών, στις οποίες διαθέτουν τα προϊόντα τους στις συνδεδεμένες με αυτές επιχειρήσεις στην ελληνική αγορά, στο πλαίσιο του ελέγχου των ενδοομιλικών συναλλαγών (transfer pricing), καθότι σε αντίθετη περίπτωση προβλέπεται από τον νόμο η επιβολή αφενός χρηματικών προστίμων και αφετέρου ποινικών κυρώσεων.

Πρόκειται για εταιρείες οι οποίες πραγματοποιούν υψηλό τζίρο και δραστηριοποιούνται σε κλάδους των τροφίμων, της μαζικής κατανάλωσης, των φαρμακευτικών προϊόντων και του λιανεμπορίου.

Οι εταιρείες καλούνται να υποβάλουν τον "βασικό φάκελο τεκμηρίωσης" σε περιπτώσεις όπου η μητρική είναι ελληνική και τον "ελληνικό φάκελο τεκμηρίωσης", όταν η μητρική εταιρία είναι ξένη.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που ξεκινά ο έλεγχος συμμόρφωσης των συνδεδεμένων επιχειρήσεων (κατά την έννοια του άρθρου 42ε του Κ.Ν. 2190/1920), βάσει της αρχής των ίσων αποστάσεων, δηλαδή με την υποχρέωση εφαρμογής στις μεταξύ τους συναλλαγές, όρων ταυτόσημων ή όμοιων με αυτούς που θα εφαρμόζονταν για τις ίδιες ή παρόμοιες συναλλαγές μεταξύ ανεξάρτητων επιχειρήσεων (αρχή των ίσων αποστάσεων).

agronews.gr

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr