http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

SOS για την μελισσοκομία από την Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου

 
 
Σε ανησυχητικό επίπεδο έχει φτάσει η απώλεια μελισσών και στην Ευρώπη προειδοποιεί η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου, με ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στις 17 Οκτωβρίου, για την πρώτη πρόταση που κατατίθεται συγκεκριμένα για τη μελισσοκομία, με προτάσεις για την αντιμετώπιση της προοδευτικής εξαφάνισής τους. Όπως τονίζεται, μέχρι και το 70% των τροφίμων μας εξαρτώνται από τις μέλισσες και τη γύρη που μεταφέρουν, και αν αυτές εξακολουθήσουν να εξαφανίζονται μαζί ίσως εξαφανισθούν και τα περισσότερα φυτά.
Το ψήφισμα ζητά την εκπόνηση σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος, μεταξύ άλλων με την προώθηση γεωργικών πρακτικών και μεθόδων φιλικών προς τις μέλισσες. Ζητά επίσης περισσότερα κονδύλια για τη μελισσοκομία, την ένταξη των ασθενειών των μελισσών στην
κτηνιατρική στρατηγική της Ένωσης, τη βελτίωση της ποιότητας των στατιστικών στοιχείων για τις μέλισσες και, τέλος, τη σαφέστερη σήμανση του ευρωπαϊκού μελιού, τόσο σε ότι αφορά την προέλευση όσο και την… περιεκτικότητά του σε μέλι που δεν πρέπει να πέφτει κάτω από το 50%.
 Ο Σλοβένος ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Alojz Peterle, πρώην πρόεδρος ο ίδιος της Ένωσης Μελισσοκόμων Σλοβενίας, τονίζει πως το αποτελεσματικότερο μέσο αντιμετώπισης της εξαφάνισης των μελισσών είναι η βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος: "οι μέλισσες χάνουν την ανοσία τους λόγω της ρύπανσης. Η βελτίωση των κτηνιατρικών φαρμάκων δεν αρκεί, εκείνο που είναι απαραίτητο είναι η μείωση της χρήσης των παρασιτοκτόνων από τους γεωργούς που πρέπει να γίνουν σύμμαχοι των μελισσοκόμων".
 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη εγκρίνει εθνικά προγράμματα δράσης και για τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ με στόχο την προστασία την προστασία και προώθηση των προϊόντων της μελισσοκομίας. Μεταξύ άλλων προβλέπονται ετήσια κονδύλια ύψους 26 εκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2008-2010 και 32 εκατομμυρίων για το 2011-2013 και με το ψήφισμά του το ΕΚ ζητά επέκταση της στήριξης και για την περίοδο μετά το 2013..
 Σημείωσε σχετικά ο Ιταλός πρόεδρος της επιτροπής Γεωργίας και εισηγητής της έκθεσης, Paolo de Castro (Σοσιαλιστές), ότι τα εθνικά προγράμματα έχουν αποδειχθεί παραγωγικά και αποτελεσματικά αλλά "η εντεινόμενη εξαφάνιση των μελισσών απαιτεί επείγουσες παρεμβάσεις και μέτρα με ενίσχυση της πολιτικής για τον τομέα μετά την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής το 2013.
 Η πρόσθετη χρηματοδότηση θα πρέπει κυρίως να δοθεί για την ενίσχυση των μελισσοκόμων και τη χρηματοδότηση εθνικών ερευνητικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση των ασθενειών που πλήττουν τις μέλισσες.
 Το ζήτημα είναι πράγματι επείγον: μόνο τα δύο τελευταία χρόνια ορισμένες περιοχές της Ευρώπης καταγράφουν θνησιμότητα που υπερβαίνει το 80% αντί για το φυσιολογικό 5%, με προφανείς συνέπειες και για την παραγωγή μελιού. Βασικές αιτίες του φαινομένου οι ειδικοί εικάζουν ότι είναι η μειωμένη ανοσία τους λόγω συγκεκριμένων παθογόνων όπως η Varroa Mite, η χρήση εντομοκτόνων στη γεωργία, οι κλιματικές αλλγές, η εξαφάνιση της τροφής τους λόγω των αλλαγών στις χρήσεις γης και, ενδεχομένως, τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που δημιουργούν οι πυλώνες υψηλής τάσης και οι κεραίες της κινητής τηλεφωνίας.

Για το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος, που θα τεθεί στην ολομέλεια του ΕΚ στην δεύτερη συνεδρίαση του Νοεμβρίου, δείτε τον σύνδεσμο:

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr