Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι τετραήμερες εκδηλώσεις της Γιορτής Τσίπουρου από τον Δήμο Τυρνάβου με συνδιοργανωτές τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, τον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό και τον Σύλλογο Αμβυκούχων.
Η ολοκλήρωση των εκδηλώσεων έγινε στο Μουσείο Οίνου και Αμπέλου (Αρχοντικό Καράσσου). Στις 11.30 το πρωί στο υπόγειο του αρχοντικού όπου ήταν ο χώρος φύλαξης των κρασιών και των τσίπουρων και που σήμερα είναι χώρος συνεδρίων και διαλέξεων, υπήρξε μια σειρά ομιλιών που σκοπό είχαν να ενημερώσουν τους παρευρεθέντες όχι μόνο για την ιστορία του τσίπουρου και του ούζου Τυρνάβου, αλλά και για τις νέες εξελίξεις που αφορά το προϊόν και το μέλλον του. Ένα μέλλον που σκοπό έχει ταυτόχρονα την προστασία του εισοδήματος των
αμπελουργών της ευρύτερης περιοχής και παράλληλα τη διάθεση των σταφυλιών τα οποία σήμερα σε πολλές περιπτώσεις μένουν απούλητα στα κούτσουρα.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν, σε ότι αφορά το ούζο, η παρέμβαση του γενικού διευθυντή του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου δρ. Αστέριου Παπρά ο οποίος ενώ αναφέρθηκε στην επιτυχία της Ελλάδας ώστε επιτέλους το 2008 να κατοχυρωθεί το τσίπουρο ως ελληνικό προϊόν με τη μεγαλύτερη επιτυχία για την περιοχή μας να ονομάζεται «τσίπουρο Τυρνάβου» ενώ στον Ελλαδικό χώρο έχουμε ονομασίες ευρύτερες όπως «Μακεδονικό ή Θεσσαλικό τσίπουρο» και «Τσικουδιά Κρήτης», ωστόσο δεν συμβαίνει κάτι παρόμοιο και με το ούζο Τυρνάβου. Το οποίο με εξαίρεση τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό το οποίο το παράγει από αλκοόλη από σταφύλι, άλλα ούζα γίνονται από αλκοόλη εισαγωγής, με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται αυτό.
Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο δήμαρχος κ. Χρήστος Κιτσίδης ο οποίος χρόνια τώρα και ως δημοτική αρχή, αλλά και γενικότερα τα εκάστοτε δημοτικά συμβούλια αγωνίζονται και στηρίζουν τους αγώνες για την καθιέρωση του τσίπουρου, έκανε μια ιδιαίτερα εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη ομιλία αναδεικνύοντας πολλές πτυχές σ’ αυτό που λέγεται «τσίπουρο Τυρνάβου». Στο ίδιο επίπεδο και οι ομιλίες του προέδρου του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού κ. Αγησίλαου Ραψανιώτη και του προέδρου του Συλλόγου Αμβυκούχων κ. Δημήτρη Παπαφίγκου.
Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε επίσης η παρέμβαση του αντινομάρχη Πολιτισμού και νεοεκλεγμένου περιφερειακού συμβούλου κ. Χρήστου Σιδερόπουλου. Ο κ. Σιδερόπουλος ο οποίος έχει ιδιαίτερους δεσμούς και με την περιοχή του Τυρνάβου και του Αμπελώνα έδειξε ότι είναι γνώστης των δίκαιων αιτημάτων των αμπελοκαλλιεργητών και υποσχέθηκε και από το νέο θεσμό της αιρετής περιφέρειας θα είναι δίπλα για όποιον αγώνα χρειαστεί να δοθεί είτε εντός Ελλάδος είτε στην Ε.Ε. για την προστασία του τσίπουρου αλλά και του ούζου.
Στη συνέχεια ακολούθησαν θεατρικός λόγος και συναυλία από τις Έλενα Γράβαλου, Ευγενία Μαμανού και τους κ. Βαγγέλη Τσιαπλέ, Χρήστο Καρρά, Χρήστο Κατσαβάκη και Νίκο Πανταζή.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων: ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Στέλιος Ροντούλης, ο νεοεκλεγμένος δήμαρχος κ. Νίκος Μαλάκος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης, ο διευθυντής διοικητικών υπηρεσιών του δήμου κ. Πέτρος Οντούλης, οι αντιδήμαρχοι κ. Λέλα Μάγγου – Στατήρη και κ. Δημήτριος Κουτσίνας, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΤ κ. Χρήστος Γούλας, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Δημήτρης Ζώης, Γιώργος Γκάτσος, Κώστας Πατσίκας Νίκος Μπαντόγιας, ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας Αβδέλλας κ. Αχιλλέας Δόκος, ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Τυρνάβου κ. Τάσος Ψύρρας, η πρόεδρος του Δελήχειου Ιδρύματος Δαμασίου κ. Βάσω Δεληχά, ο νέος πρόεδρος και ο επίτιμος πρόεδρος του συλλόγου συνταξιούχων ΙΚΑ Τυρνάβου και περιχώρων κ. Δημήτριος Καραμήτσιος και Αθανάσιος Τσικριτσής, η πρόεδρος του Δ.Σ. και των μελών του ΚΑΠΗ κ. Φανή Ζαμπακίκα – Παλιού και κ.κ. Στέλλα Πλιάκα, εκπρόσωποι του Συλλόγου Τυρναβιτών Λάρισας και του Συλλόγου Σμιξιωτών και πλήθος κόσμου.
Στο τέλος ακολούθησε δεξίωση με κρασιά, τσίπουρα και ούζα προσφορά του οινοποιείου Τυρνάβου συνοδευμένα από εκλεκτούς τσιπουρομεζέδες από το κέτεριγκ του κ. Κώστα Τζίτζιου, καθώς και μουσταλευριά.
http://www.eleftheria.gr/viewarticle.asp?aid=24422&pid=7&CategoryID=7