http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

Δυσκολεύουν οι εισαγωγές φρούτων στη Ρωσία




ImageΠιστοποιητικά ασφαλείας, ανεξάρτητα από τη χώρα μέσω της οποίας παραδίδονται τα προϊόντα διατροφής φυτικής προέλευσης στη Ρωσία ζητά από τις 25 Νοεμβρίου 2010 η Rosselkhoznadzor.

Από  ελέγχους που πραγματοποίησε πρόσφατα η Rosselkhoznadzor σε φορτία προερχόμενα από εξαγωγείς ευρωπαϊκών χωρών διαπιστώθηκε η μη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της ρωσικής νομοθεσίας και εκφράσθηκε η ανησυχία  για τη διαπίστωση της έκδοσης από εξουσιοδοτημένα εργαστήρια πιστοποιητικών ασφαλείας για φυτικά προϊόντα με υπολείμματα φυτοφάρμακων.
Η σημερινή κατάσταση, είναι ότι 26 προϊόντα φυτικής τροφής που εισάγονται στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, πρέπει να συνοδεύονται  από πιστοποιητικά ασφάλειας, που προέρχονται από 12 κράτη της ΕΕ. 
Για την Ελλάδα τα προϊόντα για τα οποία απαιτείται Πιστοποιητικό Ασφαλείας είναι: τα σταφύλια, τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια, τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια
τα μήλα, οι φράουλες και τα ακτινίδια.
Σύμφωνα με τη Rosselkhoznadzor, μπορεί τα πιστοποιητικά ασφάλειας αποτελούν μέτρο προστασίας για τα προϊόντα διατροφής που εισάγονται και  προέρχονται τόσο από χώρες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και εκτός, ωστόσο έχουν εντοπισθεί 16 παρτίδες προϊόντων που υπόκειντο σε πιστοποίηση της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας και Βελγίου , τα οποία εισήχθησαν στη Ρωσική Ομοσπονδία, μέσω του Βασιλείου των Κάτω Χωρών, 54 παρτίδες που προήρχοντο από την Ολλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία , τη Γερμανία και τη Τουρκία, έχουν εισαχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία μέσω της Λιθουανίας. Επίσης ροδάκινα που παράγονται στην Ελλάδα, εστάλησαν προς τη Ρωσική Ομοσπονδία μέσω της Λετονίας.
Η χορήγηση για τα προϊόντα για τα οποία το μέτρο ισχύει πιστοποιητικού ασφάλειας που εκδίδεται από το κατάλληλα εξουσιοδοτημένο εργαστήριο που βρίσκονται στο έδαφος της χώρας καταγωγής των προϊόντων, δεν απαλλάσσει προμηθεύτρια χώρα από την ευθύνη για την ασφάλεια των αναφερόμενων προϊόντων που εισάγονται στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Η Rosselkhoznadzor έχει επανειλημμένα τονίσει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι η μη  λήψη μέτρων θα αποτελέσει λόγο για τη θέσπιση χρονικών ορίων κατά την εισαγωγή μιας σειράς τύπων προϊόντων από συγκεκριμένες χώρες μέλη της ΕΕ στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Επί πλέον με Αποφάσεις της  Rosselkhoznadzor κατόπιν ανίχνευσης μεσογειακής μύγας (Ceratitis capitata Wied)
α) την 13/11 σε ένα φορτίο μανταρινιών tangerines από την Τουρκία (συνολικού βάρους 23 τόνων) και
β) την 17/11 σε άλλο φορτίο της Ισπανίας Κλημεντινών μέσω Τσεχίας και με πιστοποιητικά Τσεχίας,
τα δέσμευσε και απαγόρευσε την εισαγωγή τους στο έδαφος της Ρωσίας.
Ο ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS Γιώργος Πολυχρονάκης επισημαίνει τα εξής: «Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι η μεγαλύτερη κατηγορία γεωργικών προϊόντων της Ε.Ε. που εξάγονται στη ρωσική αγορά και υπολογίζονται σε περίπου 2 εκατομμύρια τόνους αξίας πάνω από 1,4 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν αντίστοιχα το 55% του όγκου και το 33% της αξίας των γεωργικών προϊόντων της ΕΕ που εξάγονται προς τη Ρωσία.
 Η δυναμική, ανάπτυξης στην αγορά της Ρωσίας παραμένει υψηλή και πιστεύουμε ότι είναι ευκαιρία να επιδείξουμε ιδιαίτερη επιμέλεια και αυστηρή τήρηση των όρων του Μνημονίου Ε.Ε.-Ρωσίας αλλά και των κανόνων ορθής καλλιεργητικής πρακτικής και εμπορικών προδιαγραφών για τα φρούτα και λαχανικά της τρέχουσας εμπορικής εξαγωγικής περιόδου όπως π.χ ακτινίδια, εσπεριδοειδή, φράουλες. αγγούρια πιπεριές κ.α αφ ενός από τους Έλληνες εξαγωγείς και αφ ετέρου από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ προκειμένου να επιτευχθεί η διεύρυνση των εξαγομένων προς την Ρωσία προϊόντων αλλά και η αύξηση των όγκων και της αξίας τους την περίοδο 2010/2011.Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποφευχθούν σε ελληνικά προϊόντα κρούσματα παρόμοια με αυτά  της Τουρκίας και Ισπανίας» .

http://www.agronews.gr/content/view/62164/42/lang,el/

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr