http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

Κινεζική παρέμβαση κατά της κερδοσκοπίας στα τρόφιμα




ImageΤην απόφασή της να παρέμβει για τον έλεγχο των τιμών καταναλωτή εάν αυξηθούν πολύ γρήγορα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Κίνας, σε μία κίνηση η οποία από μόνη της θα προσφέρει ελάχιστα στην τιθάσευση του πληθωρισμού, αλλά μπορεί να προαναγγέλλει σκληρότερη νομισματική πολιτική.
Τα βήματα για να χαλαρώσει η ζήτηση στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία του κόσμου, θα μπορούσαν να μετρήσουν στις παγκόσμιες αγορές σε μία περίοδο που η ανάκαμψη στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ παραμένει εύθραυστη.
Το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αυξήσει την προσφορά αγαθών και κυρίως τροφίμων, που έχουν οδηγήσει τον πληθωρισμό στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 25 μηνών, περιορίζοντας την κερδοσκοπική ζήτηση που έχει ανεβάσει τις τιμές.
Το Συμβούλιο, μετά από συνεδρίαση υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Ουέν Τζιαμπάο, ξεχώρισε τα δημητριακά, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και το βαμβάκι, ως τις αγορές που θέλει να σταθεροποιήσει και συγχρόνως δεσμεύθηκε να καταστείλει την κερδοσκοπία και να τιμωρήσει όσους αποκρύπτουν αγαθά και ωθούν τις τιμές να αυξηθούν με παράνομα μέσα, χωρίς όμως να γίνει οποιαδήποτε αναφορά στην νομισματική πολιτική.
Οι ανησυχίες όμως ότι η κυβέρνηση θα αρχίσει την «περίσφιξη», οδήγησαν το χρηματιστήριο σε πτώση 1,9%, στο χαμηλότερο σημείο του τελευταίου μήνα. Συνολικά τις τελευταίες 4 ημέρες έχασε 11%.
Το Συμβούλιο είπε ότι υπεύθυνοι για τις τιμές των «σάκων ρυζιού» θα είναι οι περιφερειακοί κυβερνήτες και για τα «καλάθια των λαχανικών», οι δήμαρχοι, χωρίς όμως να διευκρινίσει πως θα εφαρμοστούν οι εντολές.
Ο μεγαλύτερος παγκόσμια καταναλωτής αγροτικών αγαθών, ανάμεσα στα οποία το βαμβάκι, το καλαμπόκι και η ζάχαρη, έχει απελευθερώσει φέτος τα κρατικά αποθέματα, αλλά απέτυχε να κρατήσει χαμηλά, τις τιμές ρεκόρ της εσωτερικής αγοράς.
Εκτός όμως από την αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων στις τιμές, το Πεκίνο μπορεί να είναι απρόθυμο να πιέσει σε μεγάλο βαθμό επειδή τα πιο ακριβά τρόφιμα αποτελούν έναν από τους στόχους του πυρήνα της πολιτικής του.
Ο καταναλωτικός πληθωρισμός τον Οκτώβριο εκτινάχθηκε στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 25 μηνών με άνοδο 4,4% ενώ τα τρόφιμα που αποτελούν το 1/3 του δείκτη αυξήθηκαν κατά 10,1%.
Σε αντίθεση με παλαιότερες αυξήσεις του πληθωρισμού των τροφίμων, αυτή τη φορά δεν προηγήθηκαν ούτε ξηρασία, ούτε αρρώστιες, που να δικαιολογούν τις τωρινές.
Ο κινεζικός τύπος αναφέρει ότι η αύξηση των επιτοκίων, η απαίτηση για υψηλότερα τραπεζικά αποθέματα και περισσότεροι περιορισμοί στο δανεισμό, θεωρούνται ως όπλα στο οπλοστάσιο της κυβέρνησης εναντίον του πληθωρισμού.


http://www.agronews.gr/content/view/62166/68/lang,el/

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr