http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

Ανάρπαστο το ελληνικό ρόδι στις διεθνείς αγορές

ImageΑναγέννηση συντελείται στην καλλιέργεια της ροδιάς στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία, καθώς όλο και περισσότερες χώρες θέλουν να εισάγουν τα κορυφαίας ποιότητας ελληνικά ρόδια. Μέχρι και τις αρχές της νέας χιλιετίας, η ροδιά δεν καλλιεργούταν συστηματικά στην Ελλάδα, παρά μόνο υπό μορφή διάσπαρτων δέντρων, σε όλες σχεδόν τις πεδινές και ημιορεινές περιοχές, κυρίως σε κήπους και υπό μορφή μεμονωμένων οπωρώνων σε πεδινές περιοχές. Σταδιακά όμως αναπτύχθηκε η φιλοσοφία εκσυγχρονισμού της καλλιέργειας, χρησιμοποιώντας νέες ποικιλίες τοπικές και εισαγωγής, οι οποίες προέρχονταν από φυτώρια και διατηρούσαν μια ομοιομορφία στα τελικά χαρακτηριστικά του προϊόντος. Επιπλέον, χρησιμοποιήθηκαν νέες τεχνικές καλλιέργειας, δημιουργήθηκαν μονάδες παραγωγής χυμού ροδιού, οι εξαγωγές αυξήθηκαν και προσφέρθηκε εξασφαλισμένο εισόδημα στον παραγωγό μέσα από συμβόλαια.
Η εξέλιξη της παραγωγής
Η συγκομιδή βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την εποχή για τις πρώιμες ποικιλίες, με την παραγωγή να κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα όσον αφορά την ποιότητα και την ποσότητα. Λίπανση, άρδευση και καθαριότητα από ζιζάνια είναι οι βασικές καλλιεργητικές φροντίδες, στις οποίες προχωρά ο παραγωγός. Με βάση αυτές, το κόστος της καλλιέργειας δεν ξεπερνά τα 50 - 100 ευρώ το στρέμμα ανά έτος.
 
Διαφορετικές ποικιλίες
Στην περιοχή της Αργολίδας που κυριαρχεί η τοπική ποικιλία Ερμιόνη, η παραγωγή φέτος εμφανίζεται σημαντικά μειωμένη εξαιτίας της καρπόκαψας που έπληξε αρκετούς καρπούς που δεν υποβλήθηκαν στους κατάλληλους ψεκασμούς. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει μια σημαντική άνοδο στις τιμές παραγωγού οι οποίες φτάνουν μέχρι και τα 0,90-1,40 ευρώ το κιλό, σε αντίθεση με πέρυσι που διαμορφώνονταν μεταξύ 0,65-0,85 ευρώ το κιλό.
ImageΟι καρποί των τοπικών ποικιλιών είναι πολύ γλυκοί, έχουν μαλακούς σπόρους και είναι αυτοί που έχουν συνηθίσει οι Έλληνες καταναλωτές να αγοράζουν. Αντίθετα, η ποικιλία Wonderful που καλλιεργείται στις βορειότερες περιοχές της χώρας έχει γλυκόξινους καρπούς και κατευθύνεται κυρίως προς εξαγωγές, καθώς δεν εμφανίζει ιδιαίτερη ζήτηση στην εσωτερική αγορά. Εκεί οι δυνατότητες εξέλιξης είναι σημαντικά αυξημένες καθώς η ζήτηση είναι πολύ υψηλή και το ελληνικό προϊόν διαθέτει χαρακτηριστικά συγκριτικής υπεροχής, σε σχέση με τα τουρκικά και τα ισραηλινά ρόδια.
Οι τιμές το 2009 κυμάνθηκαν μέχρι το 1 ευρώ το κιλό για τους Α’ ποιότητας καρπούς που αποτελούν το 50% της συνολικής παραγωγής και στα 60-70 λεπτά τα Β’ ποιότητας που είναι το 40% της παραγωγής. Ένα μικρό ποσοστό, περίπου 5-10%, οδηγείται προς χυμοποίηση. Για φέτος, η εταιρεία Αγροδίκτυο-Κασσίδης, σύμφωνα με τις νέες συμφωνίες που κλείνει με χώρες όπως Ρωσία, Γερμανία και Αγγλία, εκτιμά οτι πιθανώς να υπάρξει μικρή μείωση στην τιμή
Αντίστοιχα, από το 2006 η εταιρεία «Κοιλάδα του Ενιπέα» κλείνει συμβόλαια με παραγωγούς από τον Όλυμπο και νοτιότερα, με σκοπό τις εξαγωγές στην Ευρώπη νωπού ροδιού με την επωνυμία «Enipeas Valley».
O συνιδιοκτήτης της εταιρείας, Σωτήρης Γιαννακόπουλος, μας είπε: «Καλύπτουμε φέτος 4.000 στρέμματα με συμβόλαια ροδιάς από τις ποικιλίες Wonderful και Akko. Πέρυσι πληρώσαμε στους παραγωγούς 1 ευρώ το κιλό, φέτος δεν έχουμε εκκαθαρίσει ακόμα τις τιμές, διότι βρισκόμαστε σε περίοδο συγκομιδής».
 
Χυμός από τη Thessa
Στον τομέα της χυμοποίησης δραστηριοποιείται η εταιρεία Thessa, με δικό της χυμοποιείο, παρέχοντας συμβόλαια 40 λεπτών το κιλό για τους παραγωγούς της, εκμεταλλευόμενη μέχρι στιγμής συνολική έκταση 400 στρεμμάτων. Η Thessa έχει τη δυνατότητα να καλύψει όλο τον κύκλο της παραγωγικής διαδικασίας του εν λόγω προϊόντος, από το χωράφι μέχρι και το ράφι, καθώς διαθέτει δική της μεταποιητική βιομηχανία, με συγκεκριμένα brand names, τα οποία έχουν ήδη βρει τη θέση τους στην αγορά.
Μπορεί τα 0,40 ευρώ το κιλό να είναι λιγότερα από τις τιμές που απολαμβάνουν οι παραγωγοί που προορίζουν το προϊόν τους για εξαγωγές, ωστόσο η εξασφάλιση ενός στάνταρ εισοδήματος στις μέρες μας και για το σύνολο της παραγωγής, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα για τον επαγγελματία αγρότη, όπως λέει στην εφημερίδα Agrenda ο γεωπόνος της εταιρείας Γ. Δημάδης.  

http://www.agronews.gr/content/view/61335/200/lang,el/

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr