Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

Ομοσπονδία Αρτοποιών: Δεν πρόκειται να αυξηθεί η τιμή του ψωμιού από το νέο έτος

 
Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί η τιμή του ψωμιού από το νέο έτος, παρά την πρόσφατη ανατίμηση των αλεύρων κατά 15% με 30%, έδωσε στις 12 Οκτωβρίου, με κατηγορηματικό τρόπο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, Μιχάλης Μούσιος.
«Ζούμε το δράμα που βιώνουν οι καταναλωτές, λόγω της οικονομικής κρίσης», ισχυρίστηκε επίσης ο κ. Μούσιος, ο οποίος παρευρέθηκε σε συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε με αφορμή τη διοργάνωση του 2ου Φεστιβάλ Ψωμιού στη Θεσσαλονίκη, το οποίο ξεκινά αύριο, 13 του μήνα, και ολοκληρώνεται την Κυριακή.

Επισημαίνοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι η οικονομική κρίση, σημείωσε ότι «ευτυχώς ακόμα δεν υπάρχουν λουκέτα ή πτωχεύσεις φούρνων, αλλά σαφώς μας ακουμπάει». Υποστήριξε μάλιστα ότι σήμερα η τιμή του ψωμιού στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη κατά 30%, σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ και παρά την αύξηση, έως και 12%, που παρατηρείται σε άλλα
αγαθά, στη χώρα μας.
Αυξήθηκε η κατά κεφαλήν κατανάλωση ψωμιού
«Οι Έλληνες φούρναροι απορρόφησαν την άνοδο του κόστους παραγωγής από το 2007, την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και του ΦΠΑ, δύο φορές μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο πρόεδρος των αρτοποιών και πρόσθεσε: «Ο φούρνος της γειτονιάς δεν είναι απρόσωπη πολυεθνική».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μούσιος είπε ότι η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση ψωμιού στην Ελλάδα βρίσκεται και πάλι σε ανοδική τροχιά και σήμερα ανέρχεται σε 73-75 κιλά ανά άτομο, έναντι των 210 κιλών/άτομο τη δεκαετία του 1950 και τα 65 κιλά/άτομο εκείνη του 1990. Όπως ανέφερε, η αύξηση της κατανάλωσης ψωμιού οφείλεται σε τρεις παράγοντες: στην παρουσία των οικονομικών μεταναστών, στο γεγονός ότι η επιστημονική κοινότητα κατέρριψε το μύθο ότι το ψωμί παχαίνει και στην ποικιλία που πλέον υπάρχει.

Αναφερόμενος στα υλικά που χρησιμοποιούν οι Έλληνες αρτοποιοί, είπε πως το αλεύρι είναι 100% εγχώριο. Σε ό,τι αφορά στο εγχώριο μαλακό σιτάρι, που χρησιμοποιείται είπε πως υπάρχει έλλειψη, επειδή φθάνει για παραγωγή 300.000 τόνων, ενώ οι ανάγκες της αγοράς ανέρχονται σ' ένα εκατομμύριο τόνους και για το λόγο αυτό γίνονται εισαγωγές κυρίως από Καναδά και Γερμανία και λιγότερο από Ρωσία.\
Ο κ. Μούσιος ανέφερε ακόμη ότι στη χώρα μας λειτουργούν περί τις 80 μονάδες, οι οποίες κατασκευάζουν εξοπλισμό για τους φούρνους και συμπλήρωσε ότι οι αρτοποιοί έχουν κάνει συνολικές επενδύσεις που ξεπερνούν τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, είπε ότι στην Ελλάδα γίνονται εισαγωγές ψωμιού από Γαλλία, Ισπανία αλλά και τρίτες χώρες. Πρόκειται για προϊόντα που διακινούνται κυρίως από τα σούπερ μάρκετ, καθώς και άλλα σημεία, εκτός των φούρνων. Πάντως, ο πρόεδρος των αρτοποιών έκρουσε «τον κώδωνα του κινδύνου» σε ό,τι αφορά τόσο στην ποιότητα των συγκεκριμένων προϊόντων, όσο και στη θρεπτική τους αξία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών, Νεόφυτος Παπαδόπουλος, ανέφερε πως στην Ελλάδα λειτουργούν 144.000 οικογενειακού τύπου φούρνοι, που απασχολούν 67.000 άτομα άμεσα και 70.000 έμμεσα. Μόνο στο νομό Θεσσαλονίκης - είπε - οι συγκεκριμένοι φούρνοι ανέρχονται σε 646, από τους οποίους οι 460 βρίσκονται εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος και ο αριθμός εργαζομένων σ' αυτούς υπολογίζεται σε 2.500 με 3.000 άτομα.

http://www.paseges.gr/portal/cl/co/dbfc803c-e0be-4c59-a537-87bc9a0d9a11

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr