http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

Μέτρα για τις τιμές των τροφίμων ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

 
Αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο για διαφάνεια στην αγορά τροφίμων προκειμένου να μειωθεί το άνοιγμα της ψαλίδας στις τιμές παραγωγού - καταναλωτή ζητά το Ευρωκοινοβούλιο και προτείνει να «κατονομάζονται και να στιγματίζονται» οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν αθέμιτες πρακτικές.
«Υπάρχει ανάγκη για εξισορρόπηση της διαπραγματευτικής θέσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων και για εξασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, προκειμένου να εξασφαλιστούν δίκαια εισοδήματα για τους αγρότες και διαφάνεια τιμών για τους καταναλωτές», αναφέρει το ψήφισμα που υιοθετήθηκε στα μέσα της εβδομάδας από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
 Νομοθετικό πλαίσιο
Οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Κομισιόν να καθιερώσει κώδικες ορθής εμπορικής πρακτικής, συμπεριλαμβάνοντας την επιβολή κυρώσεων και τη δημιουργία μηχανισμού καταγγελιών για τους
παράγοντες της αγοράς που εφαρμόζουν αθέμιτες πρακτικές.
Συγκεκριμένα, προτείνουν ένα νέο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο για τον αποτελεσματικό περιορισμό των περιπτώσεων δεσπόζουσας θέσης στην αγορά, σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, από τους τομείς εισροής, τη βιομηχανία μεταποίησης τροφίμων, έως και τους εμπόρους λιανικής πώλησης. Μάλιστα, για την παρακολούθηση των σχέσεων μεταξύ παραγωγών και εμπόρων λιανικής πώλησης, και όπου χρειάζεται για την αποκατάσταση της ισορροπίας στις σχέσεις αυτές, οι ευρωβουλευτές συνιστούν να τεθεί σε ισχύ μηχανισμός σε επίπεδο Ε.Ε. μέσω εξειδικευμένων οργάνων στα κράτη-μέλη.
Μεταξύ των ενεργειών που προτείνεται να γίνουν εκ μέρους της Κομισιόν είναι: Η ανάλυση πιθανής κατάχρησης ιδιωτικών σημάτων, π.χ. στα προϊόντα «ιδίου εμπορικού σήματος».
Η δημιουργία ευρωπαϊκού «παρατηρητηρίου» των τιμών και των περιθωρίων κέρδους στα αγροτικά προϊόντα.
Η υποχρεωτική κατ' έτος υποβολή έκθεσης από τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους εμπόρους, μεταποιητές, χονδρεμπόρους και εμπόρους λιανικής πώλησης σχετικά με τα μερίδιά τους στην αγορά για βασικά διατροφικά αγαθά. Αυτό θα επιτρέψει σε όλους τους εταίρους της αγοράς να εκτιμήσουν τις τάσεις στη ζήτηση και στην προσφορά, όπως επισήμαναν οι ευρωβουλευτές.
Ψήφισμα
Παράλληλα, το ψήφισμα καλεί την Επιτροπή να προβεί σε ιδιαίτερη παρακολούθηση και διερεύνηση της βιομηχανίας μεταποίησης τροφίμων, η οποία σε ορισμένες χώρες έχει το μεγαλύτερο περιθώριο στην αλυσίδα τροφίμων και να συντάξει αναφορά προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την κατάχρηση της αγοραστικής δύναμης στην Ε.Ε. έως το τέλος του 2010. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά, επίσης, τη βελτίωση του μέσου παρακολούθησης των ευρωπαϊκών τιμών τροφίμων, το οποίο υιοθετήθηκε πρόσφατα προκειμένου να καταστεί πιο φιλικό προς το χρήστη και να καλύπτει μεγαλύτερο αριθμό προϊόντων τροφίμων. Κατ' αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται καλύτερη συγκρισιμότητα τιμών, έτσι ώστε να ικανοποιηθεί η ανάγκη των καταναλωτών και των αγροτών για μεγαλύτερη διαφάνεια.
Τέλος, η Επιτροπή καλείται να εξετάσει τις συνέπειες των συμβάσεων καλλιέργειας που επιβάλλονται από τους αγοραστές και οι οποίες μειώνουν τη διαπραγματευτική θέση των αγροτών, ενώ το Ευρωκοινοβούλιο ζητά νομοθετική ρύθμιση ώστε να συντομευθούν σε 30 ημέρες το ανώτερο οι προθεσμίες πληρωμής από τους αγοραστές στους παραγωγούς για όλα τα τρόφιμα.

http://www.paseges.gr/portal/cl/co/aa7b40b4-ae8d-4db1-a255-8d2c8d09226a

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr