http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

Ρεκόρ ειδοποιήσεων για τα τρόφιμα το 2009




ImageΤις 8.000 έφτασαν πανευρωπαϊκά οι ειδοποιήσεις σταπλαίσια του «Συστήματος ταχείας ειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές» (RASFF) κατά το 2009, σημειώνονταςαύξηση 12% σε σχέση με το 2008.
Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ, που εξηγείται από τογεγονός ότι τα μέλη του RASFF πλέον στέλνουνπερισσότερες επαναληπτικές προειδοποιήσεις, ακόμη και για λιγότερο επείγονταπροβλήματα. Συνολικά οι επείγουσες ειδοποιήσεις που αφορούσαν σοβαρούς κινδύνουςγια τρόφιμα που διακινούνται στην αγορά ανήλθαν στις 557, σημειώνοντας ελαφρά άνοδοαπό το 2008.
«Δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε στις δάφνες μας όσον αφοράτην ασφάλεια των τροφίμων, ακόμη κι αν το 2009 είναι το πρώτο έτος εδώ και καιρόπου δεν αναφέρθηκαν σοβαρά περιστατικά στο RASSF», δήλωσε ο επίτροπος Υγείας και Πολιτικής Καταναλωτών, ΤζονΝτάλι και προσέθεσε: «O υψηλός αριθμός των ειδοποιήσεων δείχνει ότι τα κράτη μέλη είναιπολύ πρόθυμα να συνεργαστούν πέρα από τα εθνικά τους σύνορα για τη διασφάλισητου υψηλού επιπέδου της ασφάλειας των τροφίμων στην ΕΕ. Τα στοιχεία δείχνουν επίσηςότι τα κράτη μέλη στέλνουν περισσότερες επαναληπτικές ειδοποιήσεις, δίνοντας στιςάλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των τρίτων χωρών, τις αναγκαίες πληροφορίεςγια να δράσουν έγκαιρα και να προστατεύσουν τους καταναλωτές τους».
Πάνω από το 40% των ειδοποιήσεων το 2009 αφορούσαν προϊόνταπου απορρίφθηκαν στα σύνορα της Ευρωπαϊκης Ένωσης ως μη ασφαλή. Όταν εντοπίζονταιτέτοια προϊόντα το RASFF ειδοποιεί την Τρίτη χώρα προέλευσης του τροφίμου ώστε νααποτραπεί η επανάληψη του προβλήματος.
Τα δυο τρίτα των επειγουσών ειδοποιήσεων αφορούσαν προϊόνταπροέλευσης Ε.Ε. και κυρίως την ύπαρξη παθογόνων μικροοργανισμών, αλλεργιογόνων,βαρέων μετάλλων και μυκοτοξινών.
http://www.agronews.gr/content/view/60144/252/lang,el/

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr