http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

::milk news:: Αντέχουν στην κρίση και κερδίζουν τη «μάχη» του ραφιού οι συνεταιριστικές γαλακτοβιομηχανίες

 
Σημαντικά μερίδια της εγχώριας αγοράς απέσπασαν από τους ισχυρούς ανταγωνιστές τους, οι βασικοί συνεταιριστικοί «παίκτες» στον τομέα του γάλακτος, παρά την πρωτοφανή κρίση που μαστίζει όλους τους τομείς της οικονομίας στη χώρα. Πλέον, οι συνεταιριστικές γαλακτοβιομηχανίες λανσάρουν νέα προϊόντα στην αγορά, σε μια προσπάθεια και τον παραγωγό να ενισχύσουν και τον καταναλωτή να «κερδίσουν».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου οργανισμού του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του ΕΛΟΓΑΚ, το 2009 θα μείνει στην ιστορία ως μια σχετικά καλή χρονιά, αφού τα βασικά μεγέθη (παραγωγή, τιμές) είχαν θετικό πρόσημο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού, οι παραδόσεις πρόβειου ανήλθαν σε 528 χιλιάδες τόνους το 2009, έναντι 498 χιλιάδων τόνων το 2008, ενώ στο γίδινο από 146 χιλ. τόνους την περασμένη χρονιά, έφτασαν το 2009, τους 153 χιλ. τόνους.
Την ίδια στιγμή, οι τιμές ανέβηκαν τρία λεπτά κατά μέσο όρο στο πρόβειο γάλα, από τα 93 στα 96 λεπτά το κιλό. Στο γίδινο οι μέσες τιμές που «έκλεισε» η σαιζόν παρέμειναν σταθερές (57 λεπτά/κιλό).
Η θετική, ωστόσο, αυτή εικόνα δεν περιορίστηκε μόνον στον πρωτογενή τομέα, αλλά επεκτάθηκε
και στον τομέα της μεταποίησης, όπου οι βασικοί συνεταιριστικοί «παίκτες», απορροφώντας την παραγωγή, άντεξαν στην κρίση, αύξησαν τις πωλήσεις τους, διατήρησαν την κερδοφορία τους στην πλειοψηφία τους, περιόρισαν ζημίες και προχωρούν στο 2010.
Αν μη τι άλλο θετική χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη εξέλιξη, κληθείς να σχολιάσει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Παναγ. Πεβερέτος, τονίζοντας παράλληλα ότι: «Περιθώρια, όπως φαίνεται, για περαιτέρω ενίσχυση των κτηνοτρόφων υπάρχουν και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν οι βιομηχανίες, ιδιαίτερα στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε».
ΕΒΟΛ
Αναλυτικότερα, τώρα, αύξηση 17% στον τζίρο και 15% στις πωλήσεις της σημείωσε η συνεταιριστική ΕΒΟΛ το 2009 με τον κύκλο εργασιών της να διαμορφώνεται στα 14 εκατ. ευρώ.
Παρά την οικονομική κρίση και τις μειώσεις των τιμών των γαλακτομικών προϊόντων στα ράφια, η ΕΒΟΛ σημείωσε αύξηση τζίρου 17% και 15% στις πωλήσεις ενώ την τελευταία πενταετία ο τζίρος της τριπλασιάστηκε και στόχος είναι το 2010 να ξεπεράσει το 20%.
«Είμαστε μία υγιής συνεταιριστική οργάνωση, δεν έχουμε πάρει ούτε ένα δάνειο και η άνοδός μας είναι συνεχής τα τελευταία πέντε χρόνια. Από τα 4 εκατ. ευρώ κύκλο εργασιών το 2004, αγγίξαμε τα 14 εκ. ευρώ», τονίζει ο κ. Πρίντζος.
Πριν πέντε χρόνια πωλούσε 17.000 γιαούρτια το μήνα ενώ αναμένεται να ξεπεράσει τις 250.000 κομμάτια το 2010 αν ευοδωθούν οι συμφωνίες που έχει στα σκαριά, τη στιγμή που είναι και leader στην αγορά των βιολογικών προϊόντων και δη στις συσκευασίες γίδινου γάλακτος, τυριού και γιαουρτιού.
Η ΕΒΟΛ έδωσε 2,5 εκ. ευρώ σε αποζημιώσεις προσωπικού που αποχώρησε, (70 άτομα) από ίδιους πόρους καθώς είχε την οικονομική δυνατότητα.
Στόχος είναι το 2010 να ολοκληρωθεί η επέκταση του εργοστασίου της ΕΒΟΛ καθώς πλέον δεν μπορεί ν' ανταποκριθεί στη ζήτηση των προϊόντων της.
ΔΩΔΩΝΗ
Μικρή αύξηση καταγράφει και η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, στις πωλήσεις της το 2009. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ηπειρώτικου Ομίλου, οι πωλήσεις το 2009 κατέγραψαν μια μικρή αύξηση της τάξεως του 0,30%, από τα 110,380 εκατ. ευρώ του 2008 στα 110,712 εκατ. του περασμένου έτους.
Τα κέρδη προ φόρων σημείωσαν μείωση κατά 8,71 ποσοστιαίες μονάδες και τα κέρδη μετά από φόρους αντίστοιχα μείωση κατά 32,22 μονάδες.
Για τη μητρική επιχείρηση τώρα, ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά περίπου 8 εκατ. ευρώ ή 7,2 ποσοστιαίες μονάδες και τα κέρδη μετά από φόρους κατά 18,34 μονάδες - από τα 1.881 εκατ. ευρώ του 2008, στα 1.536 εκατ. ευρώ, το 2009.
Από τα αποθέματα των προϊόντων, η φέτα «ΔΩΔΩΝΗ» παρουσιάζει μείωση, γεγονός που σημαίνει πως παραμένει ηγέτιδα στο χώρο, ενώ τα αντίστοιχα νούμερα για τα αιγοπρόβεια τυριά και τα σκληρά αγελάδος διαμορφώνονται μετά την καταστροφή 45 και 322 τόνων αντίστοιχα, το τελευταίο διάστημα. Σε σχέση με το 2008, τα αποθέματα στο σύνολο παρουσιάζουν μείωση της τάξεως του 13%.
ΤΡΙΚΚΗ
Με κέρδη παρά την κρίση «έκλεισε» το 2009 και για τη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία Τρικάλων, την ΤΡΙΚΚΗ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην πρόσφατη γενική συνέλευση του Εργοστασίου Γάλακτος Τρικάλων, τα κέρδη ανήλθαν σε 137.000 ευρώ το 2009, ενώ ο τζίρος έφτασε τα 15,3 εκ. ευρώ.
Τα κέρδη του 2008 ήταν 540.000 ευρώ και η πτώση αποδόθηκε στην καθυστέρηση εκταμίευσης κονδυλίων από χρηματοδοτικά προγράμματα για την υλοποίηση επενδύσεων.
«Το 2009 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά», αναφέρει ο πρόεδρος του ΔΣ του Εργοστασίου Κώστας Μαράβας, προσθέτοντας ωστόσο πως  οι πωλήσεις των προϊόντων βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο και επισημαίνοντας πως πλέον υπάρχουν και οι νέες αγορές της Λάρισας, των Γρεβενών, της Καστοριάς και των Αθηνών, όπου αρχίζουν να καθιερώνονται τα προϊόντα του «Τρίκκη».
Για την τιμολογιακή πολιτική του «Τρίκκη» απέναντι στους παραγωγούς της Δυτικής Θεσσαλίας που αποκλειστικά συνεργάζεται το Εργοστάσιο, ο κ. Μαράβας, ανέφερε πως «συγκεντρώσαμε 12.235.000 κιλά αγελαδινού γάλακτος, με μέση τιμή αγοράς 0,45 ευρώ ανά κιλό, όταν η μέση τιμή αγοράς για την Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ για το 2009 ήταν έως 0,36 ευρώ ανά κιλό, 3.500.000 κιλά περίπου πρόβειο γάλα με μέση τιμή αγοράς τα 0,96 ευρώ ανά κιλό και 900.000 κιλά γίδινου γάλακτος».
Θετικό πρόσημο για ΝΕΟΓΑΛ και ΕΑΣ Καλαβρύτων
Θετικά ανταποκρίθηκαν στις δσκολίες ακόμη δυο συνεταιριστικές επιχειρήσεις της χώρας.
Η ΝΕΟΓΑΛ, στην οποία συμμετέχουν οι ΕΑΣ Δράμας - Καβάλας κατέγραψε μικτά κέρδη της τάξης των 5,5 εκατ. ευρώ, με τον κύκλο εργασιών της επιχείρησης να ανέρχεται, το 2009, στα 17,7 εκατ. ευρώ, αναφέρει στο paseges.gr ο κ. Σεβαστίδης, πρόεδρος της ΕΑΣ Δράμας - Καβάλας.
Τέλος, σε ένα άλλο σημείο της χώρας, τα Καλάβρυτα, το τυροκομείο της τοπικής Ένωσης, που παρασκευάζει την πασίγνωστη φέτα Καλαβρύτων από καθαρό ελληνικό ποιοτικό γάλα, κατέγραψε κερδοφορία περί τα 855.000 ευρώ, με τον κύκλο εργασιών να αγγίζει τα 18 εκατ. ευρώ, όπως ενημερώνει ο πρόεδρος της ΕΑΣ, Παύλος Σατολιάς.
Αλέξανδρος Μπίκας
mpikas@paseges.gr

paseges.gr

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr