http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

Σπάει ο πάγος στις τιμές των αγροτικών προϊόντων





ImageΒελτιώνεται άρδην το κλίμα στις αγορές των αγροτικών προϊόντων σαν αποτέλεσμα της υποχώρησης που παρουσιάζει τον τελευταίο καιρό η ισοτιμία του ευρώ σε σχέση με το δολάριο, της διατροφικής επάρκειας που θέτει πλέον ως στόχο η Ευρωπαϊκή Ένωση και της αναπτυξιακής προοπτικής που παρουσιάζει  και πάλι τον τελευταίο καιρό η παγκόσμια οικονομία.
Έτσι, παρά τις γνωστές στρεβλώσεις της εγχώριας αγοράς και την απουσία οργανωμένης βάσης από την πλευρά των παραγωγών, οι τιμές πολλών αγροτικών προϊόντων κινούνται ήδη με θετικό πρόσημο, διευκολύνοντας τον επιχειρηματικό προσανατολισμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, σε μια εποχή δύσκολη, που χαρακτηρίζεται από χρηματοπιστωτική ασφυξία, καθώς δημόσιο και τράπεζες «κλείνουν τις στρόφιγγες», ενώ οι επιχειρήσεις δίνουν καθημερινό αγώνα για να μαζέψουν τα «βερεσέδια».
Τον τόνο της βελτίωσης της αγοράς στα αγροτικά προϊόντα έδωσε από τις αρχές του χρόνου το βαμβάκι, οι διεθνείς τιμές του οποίου κινούνται εδώ και μήνες σε επίπεδα ρεκόρ, παρά την διεύρυνση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων και την αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής του προϊόντος.
Εκεί όμως που η αγορά διαμορφώνεται θεαματικά προς το καλύτερο, τουλάχιστον σε σχέση με όσα ίσχυαν πριν από λίγους μήνες, είναι στο βιομηχανικό ροδάκινο. Η υποχώρηση του ευρώ, διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό την επάνοδο σε μεγάλες δολαριακές αγορές, όπως π.χ. των ΗΠΑ, ενώ την ίδια στιγμή δυσχεραίνει την πρόσβαση των Κινεζικών προϊόντων κομπόστας στις ευρωπαϊκές αγορές (Ρωσία, Γερμανία κ.α.). Είναι βέβαια σαφές ότι η βελτίωση της θέσης της ελληνικής κομπόστας που θεωρείται καταξιωμένη τουλάχιστον στις υψηλές κατηγορίες προϊόντος (choise) διευκολύνεται σημαντικά φέτος και από το γεγονός ότι οι άλλες μεσογειακές χώρες (Ισπανία και Ιταλία) παρουσιάζουν σημαντικά μειωμένη παραγωγή ροδακίνων. Το γεγονός αυτό αντανακλά και στην αγορά του επιτραπέζιου ροδακίνου, όπου μετά από χρόνια η Ελλάδα διεκδικεί σημαντικά μερίδια στην αγορά της Κεντρικής Ευρώπης, κι αυτό παρά το γεγονός ότι συνεχίζουν να υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες με τα φορτηγά και τις φορτώσεις.
Επιστρέφοντας όμως στο βιομηχανικό ροδάκινο, η αίσθηση που υπάρχει, λίγο πριν από τις μεγάλες συμφωνίες με τους οίκους του εξωτερικού για τη διάθεση της φετινής παραγωγής κομπόστας, είναι ότι οι τιμές (choise) για το χαρτοκιβώτιο 24 τεμαχίων του ενός κιλού θα κινηθεί σταθερά πάνω από τα 14 ευρώ, όταν η αντίστοιχη τιμή πέρσι ήταν λίγο πάνω από τα 12 ευρώ.
Με βάση τα παραπάνω οι τιμή για τον παραγωγό μπορεί εύκολα να διαμορφωθεί πάνω από τα 22 λεπτά το κιλό, όταν είναι γνωστό ότι τον περασμένο χρόνο η βιομηχανία πλήρωσε κάτω από 18 λεπτά το κιλό.
Βελτίωση της κατάστασης διαφαίνεται σιγά – σιγά και στο κρασί με πολλές από τις μεγάλες οινοποιητικές επιχειρήσεις να απορροφούν σταδιακά ποσότητες χύμα κρασιού από τους συνεταιρισμούς, καθώς αντιλαμβάνονται τις προϋποθέσεις που δημιουργούνται για διάθεση αξιόλογων ποσοτήτων τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις μεγάλες αγορές της Ανατολικής Ευρώπης.
Στα δημητριακά τέλος, παρά το γεγονός ότι ο χειμώνας που πέρασε ήταν απογοητευτικός για τις τιμές στο σκληρό σιτάρι και το καλαμπόκι, οι προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο του 2010 μοιάζουν να είναι καλύτερες με το σιτάρι να ελπίζει επιστροφή στα 20 λεπτά το κιλό και το καλαμπόκι να βλέπει αυτή την τιμή ίσως και νωρίτερα!
Βεβαίως η ρευστότητα στις διεθνείς αγορές παραμένει, οι προβλέψεις για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας παραμένουν δύσκολες, όπως δύσκολο είναι να εκτιμηθεί και το βάθος της υποχώρησης που παρουσιάζει αυτό τον καιρό το ευρώ! Πάντως ένα μείγμα νομισματικής πολιτικής με χαμηλά επιτόκια και φθηνό ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να ξαναβάλει με το «δεξί» τα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα στο παιχνίδι του διεθνούς ανταγωνισμού και να δημιουργήσει καλύτερες προϋποθέσεις βιωσιμότητας των  αγροτικών εκμεταλλεύσεων στη γηραιά ήπειρο. Μέσα σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον μπορούν να ελπίζουν σε κάτι καλύτερο και οι Έλληνες αγρότες που έστω και καθυστερημένα δείχνουν να αντιλαμβάνονται την πραγματική αξία της αγοράς. 
http://www.agronews.gr/content/view/58174/200/lang,el/

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr