http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

::cherry news:: Ολοκληρωτική καταστροφή για τις πρώιμες κερασιές

ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΤΟ ΚΕΡΑΣΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΑΓΙΑΣ
ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Γουργιώτη
«Τι έχεις Γιάννη; Ό,τι είχα πάντα!». Γάντι ταιριάζει η λαϊκή ρήση στην περίπτωση των Αγιωτών κερασοπαραγωγών που βλέπουν για άλλη μια φορά την πλούσια παραγωγή τους να καταστρέφεται και να πηγαίνουν χαμένα τόσο ο μόχθος, όσο και τα έξοδα μιας ολόκληρης χρονιάς.
Μετά το καίριο πλήγμα της πρωτοφανούς σε έκταση ανεμοθύελλας της 15ης και 16ης Μαϊου, μέσα σε διάστημα λίγων ημερών ήρθε και αυτό του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος, όπου η εναλλαγή ηλιοφάνειας και έντονων καταιγίδων έδωσε τη χαριστική βολή στο δεύτερο, μετά το μήλο, βασικό προϊόν της περιοχής.
Η συγκομιδή δεν πρόλαβε καν ν’ αρχίσει και η καταστροφή στις πρώιμες ποικιλίες αγγίζει το 100%, με τους αγρότες να έχουν στραμμένα, για ακόμη μια φορά, τα βλέμματά τους προς τους γεωπόνους – εκτιμητές του ΕΛΓΑ.
Με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής Αγιάς, κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, αποτελούμενο από τους κ. Γ. Παντελιάδη, Β. Φασούλα και Κ. Τσιάμπα, επισκέφθηκε χθες το πρωί κτήματα της Αγιάς για να διαπιστωθεί από κοντά το μέγεθος της ζημιάς. Μαζί τους – όπως πάντα κοντά στα προβλήματα των Αγιωτών παραγωγών – τόσο ο αντινομάρχης κ. Κωνσταντίνος Σπανούλης, όσο και η Τμηματάρχης Φυτοπροστασίας κ. Αλεξάνδρα Πέκα. Παρόντες στην επίσκεψη και ο δήμαρχος Αγιάς κ. Βασίλειος Κουτσαντάς, ο αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Ζέικος, ο γεωπόνος της Αγροτικής Διεύθυνσης Αγιάς και πρώην δήμαρχος της κωμόπολης κ. Αντώνιος Μαυρογιάννης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγιάς κ. Δημήτριος Βούλγαρης και ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Μεταξοχωρίου κ. Γεώργιος Ζέρβας.
Ο κ. Κουτσαντάς προέτρεψε τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΛΓΑ να κάνουν ό,τι μπορούν ώστε ν’ αρχίσουν άμεσα οι εκτιμήσεις, ζήτησε αυτές να είναι σωστές ώστε να μην αδικηθεί κανένας κερασοπαραγωγός και, φυσικά, να δοθούν γενναίες αποζημιώσεις για να καλυφθεί το χαμένο εισόδημα όλων όσων η παραγωγή καταστράφηκε.
Οι δηλώσεις των παραγωγών έχουν ήδη ξεκινήσει, υποβάλλονται στο Κ.Ε.Π. του Δήμου Αγιάς και θα συνεχιστούν ως τις 4 Ιουνίου.

eleftheria.gr

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr