Εξαιρετικά δημοφιλή μεταξύ των νέων, τα ενεργειακά ποτά μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα, προειδοποιούν οι ειδικοί. Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο πρόκλησης σοβαρών προβλημάτων υγείας, ακόμη και εμφράγματος, όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες ή ενυπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου.
Για τις τελευταίες γενιές που τα απολαμβάνουν, τα ενεργειακά ποτά αποτελούν την καλύτερη επιλογή για την αναπλήρωση της ενέργειας που χάνεται στη διάρκεια της άσκησης ή μιας κοπιαστικής εργασίας. Οι ειδικοί όμως προειδοποιούν πως οι βλάβες που μπορεί να δημιουργήσουν στον οργανισμό είναι τόσο σοβαρές, ώστε τα ενεργειακά ποτά θα πρέπει να πωλούνται με προειδοποιήσεις για την υγεία, όπως δηλαδή τα πακέτα των τσιγάρων.
Ορισμένα από αυτά περιέχουν επτά φορές περισσότερη καφεΐνη από έναν δυνατό καφέ και 14 φορές απ΄ ό,τι ένα κουτάκι κόκα κόλα. Γι΄ αυτό ο καθηγητής Ρόλαντ Γκρίφιθς από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς του Μέριλαντ, ο οποίος πραγματοποίησε μελέτη για τα συγκεκριμένα ποτά, επισημαίνει πως υπάρχει ο κίνδυνος ορισμένα άτομα να αναπτύξουν εξάρτηση από τα ενεργειακά ποτά και να εμφανίσουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις, όπως κρίσεις πανικού, ναυτία και πόνους στο στήθος.
Υπολογίζεται ότι ένα κουτάκι αναψυκτικού τύπου κόλα περιέχει περίπου 35 mg καφεΐνης, ενώ ένα φλιτζάνι στιγμιαίου καφέ 65 mg. «Μπορείτε εύκολα να φανταστείτε ότι ορισμένοι καταναλωτές είναι πιθανό να καταλήξουν στο νοσοκομείο πιστεύοντας ότι παθαίνουν έμφραγμα», επισήμανε ο Γκρίφιθς.
Ο Σκοτ Γουίλουουμπαϊ, από το Καρδιαγγειακό Ερευνητικό Κέντρο της Αδελαΐδας, είναι πιο κατηγορηματικός. Σε έρευνα που έκανε ανακάλυψε πως η χωρίς προσθήκη ζάχαρης εκδοχή τέτοιων ποτών μπορεί να προκαλέσει πήξιμο του αίματος, αυξάνοντας τις πιθανότητες για έμφραγμα και εγκεφαλικό: «Αν μάλιστα προσθέσετε και άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, όπως στρες ή μεγάλη πίεση, είναι δυνάμει θανατηφόρο», προειδοποιεί.

Πηγή: capitalhealth.gr