http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

Carrefour: Στο «εδώλιο» της Επιτροπής Ανταγωνισμού

<b>Carrefour:</b> Στο «εδώλιο» της Επιτροπής Ανταγωνισμού   
Η Επιτροπή θα αποφανθεί εάν η εταιρεία καθόριζε κεντρικά τις τιμές και απαγόρευε στα μέλη της να προμηθευτούν ελεύθερα τα προϊόντα της.

Του Γιώργου Μανέττα
gmanettas@pegasus.gr
Ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα κληθεί στα τέλη Απριλίου η μεγαλύτερη εγχώρια λιανεμπορική αλυσίδα, η «Carrefour Μαρινόπουλος» να αντικρούσει τις κατηγορίες για παράβαση των κανόνων ανταγωνισμού που αφορούν στο σύστημα δικαιόχρησης (franchise) για τη λειτουργία των καταστημάτων 5΄ Μαρινόπουλος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής, ύστερα από καταγγελίες εταιρειών αλλά και σχετικής εισήγησης το αρμόδιο τμήμα της Επιτροπής θα συνεδριάσει για να εξετάσει εάν συντρέχει παράβαση των άρθρων 1 και 2α του ν. 703/77 (όπως ισχύει) και 101 ΣΛΕΕ (πρώην άρθρο 81 ΣυνθΕΚ).
Οι εταιρείες που προχώρησαν στις παραπάνω καταγγελίες είναι οι «ΣΙΣΚΟΣ ΓΚΡΟΥΠ Α.Ε. Γενικού Εμπορίου - Υπεραγορά - Αντιπροσωπείες», «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Σούπερ Μάρκετ Ακρίτας - Αντιπροσωπείες - Εμπόριο Α.Ε.», Ιωάννη Μαυρίδη, Ακρίτα Μαυρίδη, «ΑΚΡΙΤΑΣ Υπεραγορά - Αντιπροσωπείες Εμπόριο Α.Ε.» και «ΑΚΡΙΤΑΣ Ευρωπαϊκά Ακίνητα Τουριστικές Επιχειρήσεις Α.Ε.».
Σύμφωνα με την εισήγηση, από την εξέταση των σχετικών εμπορικών πρακτικών της Carrefour Μαρινόπουλος προκύπτουν στοιχεία που αποτελούν κάθετο περιορισμό καθορισμού τιμών μεταπώλησης, καθώς και κάθετο περιορισμό αμοιβαίων προμηθειών μεταξύ των δικαιοδόχων και διανομέων της Carrefour κατά το διάστημα των ετών 2003-2008.
Κατηγορίες Ουσιαστικά, η εταιρεία κατηγορείται πως καθόριζε τις τιμές των προϊόντων «κεντρικά» και κατόπιν τις επέβαλε στα μέλη του δικτύου δικαιόχρησης, ενώ την ίδια ώρα τα απαγόρευε να προβούν σε απευθείας αγορές από τους προμηθευτές της, νοθεύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον υγιή ανταγωνισμό.
Εφόσον γίνει δεκτή η εισήγηση, τότε η εταιρεία κινδυνεύει με πρόστιμο εκατομμυρίων ευρώ. Πάντως, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, η εισήγηση δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα αποφασίσει συνεκτιμώντας τα δεδομένα της αποδεικτικής διαδικασίας και τις απόψεις των εμπλεκομένων μερών.
Σήμερα, ο όμιλος Carrefour Μαρινόπουλος απασχολεί περισσότερους από 12.500 εργαζόμενους, με δίκτυο καταστημάτων που αριθμεί 25 υπερμάρκετ «Carrefour», 227 σουπερμάρκετ «Carrefour Μαρινόπουλος», 86 «5' Μαρινόπουλος», 78 «Ok Anytime» και 90 «Smile».
Για το σύνολο του 2009, οι πωλήσεις του ομίλου Carrefour (Carrefour Μαρινόπουλος & Dia Hellas) στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε 2,83 δισ. ευρώ έναντι 2,93 δισ. ευρώ το 2008.
Υπενθυμίζεται πως στο παρελθόν παρόμοιες καταγγελίες αντιμετώπισε η Dia Hellas, η οποία κατηγορήθηκε για καθορισμό των τιμών μεταπώλησης στα μέλη του δικτύου δικαιόχρησης. Για τη συγκεκρίμενη υπόθεση, η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε στη Dia Hellas, πρόστιμο ύψους περίπου 5,2 εκατ. ευρώ.
Πηγή: imerisia.gr

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr