
Follow us -Twitter
::food industry news::Εντοπίστηκαν επικίνδυνοι φυσικοί χυμοί
Φυσικοί χυμοί φρούτων με ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις της τοξικής ουσίας αντιμόνιο, που είναι ύποπτη για καρκινογενέσεις, εντοπίσθηκαν στα ράφια ελληνικών καταστημάτων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων, χυμός βύσσινο που κυκλοφορεί στα ράφια ελληνικών παντοπωλείων και σούπερ μάρκετ περιέχει αντιμόνιο 2,7 φορές πάνω από τα ευρωπαϊκά όρια για το πόσιμο νερό. «Εκτός από τον χυμό βύσσινο, αυξημένες ποσότητες αντιμονίου βρέθηκαν και σε πέντε δείγματα χυμού μαύρου φραγκοστάφυλου που αγοράστηκαν από ελληνικά καταστήματα, αλλά που παράγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι συγκεντρώσεις που ανιχνεύσαμε ήταν λίγο πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια για το νερό», λέει στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής καθηγητής Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Σπύρος Περγαντής.
Στην έρευνα του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, από τα 42 δείγματα που αναλύθηκαν 8 βρέθηκαν να υπερβαίνουν τα όρια που έχουν τεθεί για το νερό- όρια συγκεντρώσεων αντιμονίου δεν έχουν θεσπιστεί για τις τροφές, όπου και κατατάσσονται οι χυμοί. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στις 17 Φεβρουαρίου στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Εnvironmental Μonitoring». Σημειώνεται μάλιστα πως το τριοξείδιο του αντιμονίου, που θεωρείται ύποπτο για καρκινογενέσεις, χρησιμοποιείται στην κατασκευή συσκευασιών από πλαστικό ΡΕΤ, ενώ πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι «μετανάστευση» αντιμονίου έχει παρατηρηθεί και σε εμφιαλωμένο νερό, χωρίς όμως να υπάρξουν υπερβάσεις του ορίου των 5 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο που ισχύει για τις χώρες της Ε.Ε. (στις ΗΠΑ το όριο ανέρχεται στα 6 μικρογραμμάρια ανά λίτρο).
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η παρουσία της ύποπτης καρκινογόνου ουσίας μπορεί να οφείλεται στη «μετανάστευσή» της από τη συσκευασία στους χυμούς. Όπως υποστηρίζουν, υπάρχει πιθανότητα η παρουσία οργανικών οξέων ή σακχάρων να απελευθερώνει το αντιμόνιο από τις συσκευασίες κατά κύριο λόγο από πλαστικό ΡΕΤ, αλλά και από Τetra Ρak και γυαλί. «Το ΡΕΤ συνεχώς ανακυκλώνεται, με αποτέλεσμα να προκαλείται φθορά και να “εκχειλίζονται” πιθανώς ευκολότερα ποσότητες αντιμονίου. Κατά τη γνώμη μας, πιθανή πηγή είναι το υλικό της συσκευασίας: τα οργανικά οξέα και τα σάκχαρα των χυμών ίσως να αποσπούν ευκολότερα το αντιμόνιο», επισημαίνει ο κ. Περγαντής.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι ειδικοί ανέλυσαν χυμούς από φραγκοστάφυλο, φράουλα, σμέουρο (raspberry), βύσσινο, μέντα και συνθετική καραμέλα που αγόρασαν από καταστήματα σε Ελλάδα, Σκωτία και Δανία. Για την περίπτωση του ελληνικού χυμού βύσσινου, που ήταν συσκευασμένος σε γυαλί, επισημαίνεται ότι «τα γυάλινα δοχεία μπορούν να απελευθερώσουν αντιμόνιο και έτσι η συγκεκριμένη ουσία μπορεί να προέρχεται είτε από τη συσκευασία είτε να είναι αποτέλεσμα τοπικής μόλυνσης». Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Περγαντή, οι συγκεντρώσεις του αντιμονίου στους χυμούς φραγκοστάφυλου που προμηθεύτηκαν οι ερευνητές από ελληνικά καταστήματα ήταν «οριακά πάνω από τα όρια, στα 5,8- 6 μικρογραμμάρια ανά λίτρο».
Στους συμπυκνωμένους
Όσον αφορά τους συμπυκνωμένους χυμούς, οι τρεις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις που ανιχνεύθηκαν ήταν 45, 30 και 12 μικρογραμμάρια ανά λίτρο- τα δύο πρώτα υπερέβαιναν τα επιτρεπόμενα όρια για το νερό, δηλαδή τα 5 μικρογραμμάρια ανά λίτρο, όταν αραιώθηκαν σε εξαπλάσιες ποσότητες νερού, όπως γράφουν οι οδηγίες χρήσης. Επισημαίνεται πως και οι τρεις συμπυκνωμένοι χυμοί ανήκαν στην ίδια μάρκα- στην έρευνα δεν αναφέροντ αι επωνυμίες. Από τη συγκεκριμένη μάρκα αναλύθηκαν επιπλέον 16 δείγματα χυμών, τα οποία παρουσίασαν υψηλή συγκέντρωση αντιμονίου.
Πηγή: karditsalive.net
::food industry news::3Ε: 22 στελέχη συμμετείχαν στο stock option plan

Η καταβολή του ποσού της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας σε μετρητά ολοκληρώθηκε την 8η Φεβρουαρίου 2010 και πιστοποιήθηκε με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας την 9η Φεβρουαρίου 2010.
Το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με την υπ’ αρ. Κ2-1503/18.02.2010 ανακοίνωσή του προέβη στην καταχώρηση στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών των στοιχείων της Εταιρείας σχετικά με την ως άνω αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου και την πιστοποίηση της καταβολής της αύξησης αυτής. Συνεπεία της ασκήσεως των ως άνω δικαιωμάτων, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας αυξήθηκε κατά το ποσό των 81.677 ευρώ, ενώ το αποθεματικό υπέρ το άρτιο αυξήθηκε κατά το ποσό των 1.458.904,69 ευρώ. Μετά την ως άνω αύξηση, το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας ανέρχεται σε 182.851.214,50 ευρώ, διαιρούμενο σε 365.702.429 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,50 ευρώ έκαστη.
Πηγή: euro2day.gr
Η Coca-Cola Α.Ε. εξαγόρασε τη Socib S.p.A.
Το συνολικό καθαρό τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται στα 270 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του χρέους αλλά όχι και των εξόδων εξαγοράς). Η τελική τιμή αγοράς υπόκειται σε ορισμένες αναπροσαρμογές. Η εξαγορά τελεί υπό την έγκριση των αρμοδίων αρχών και αναμένεται να οριστικοποιηθεί σύντομα. Κατά συνέπεια δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τα κέρδη του 2008.
Η εξαγορά της Socib S.p.A. θα διευρύνει την παρουσία της Coca-Cola Τρία Εψιλον στην Ιταλία με την προσθήκη πέντε ακόμα περιοχών της Νότιας Ιταλίας και 14 εκατ. κατοίκων. Η εξαγορά θα αυξήσει την κλίμακα των δραστηριοτήτων της Coca-Cola Τρία Εψιλον κατά περίπου 25% σε όγκο πωλήσεων και θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης με την εφαρμογή πρωτοβουλιών marketing για όλη τη χώρα, με τη βελτίωση των σχέσεων με σημαντικούς πελάτες και την ανταλλαγή ιδεών για καλύτερες εμπορικές πρακτικές. Επιπλέον, η εξαγορά αναμένεται να οδηγήσει σε ενίσχυση κερδών αξιοποιώντας ευκαιρίες ανάπτυξης άλλων εταιρειών του ομίλου στην Ιταλία, όπως της Fonti del Vulture, εταιρείας εμφιάλωσης και εμπορίας νερού. Επίσης αναμένεται αποτελεσματικότερη διαχείριση κόστους λόγω των οικονομιών κλίμακας της διευρυμένης επιχείρησης.
Πηγή: plant-management.gr
::BIOfood industry news::Η BIOHellas στην BIOLOGICA 2010

Θα είμαστε στο Τομέα 10 στο Σταντ 5A για να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας και να ενημερώσουμε όλους τους ενδιαφερόμενους γύρω από θέματα που αφορούν την πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων. Δωρεάν είσοδο στην έκθεση μπορείτε να εξασφαλίσετε εφόσον έχετε προεγγραφεί. Μπορείτε να προεγγραφείτε με έναν από τους 2 παρακάτω τρόπους:
Τηλεφωνώντας στα 800/8004040 ή στο 2310/291208, στην ιστοσελίδα www.helexpo.gr/registration. Στην περίπτωση που δεν μπορείτε να προεγγραφείτε τηλεφωνικά ή μέσω της ιστοσελίδας θα πρέπει να συμπληρώσετε την φόρμα προεγγραφής (που μπορείτε να προμηθευτείτε από τα γραφεία της Helexpo) και να την αποστείλετε 10 μέρες πριν από την έκθεση ταχυδρομικά στην Helexpo ή με FAX στο 2310/292333.
Πηγή: agronews.gr
Συνεργασία foodandbeverage-gr & kariera.gr!!!

Από σήμερα οι αναγνώστες μας θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τη μηχανή αναζήτησης αγγελιών του kariera.gr καθώς και τα links, αναζητώντας όλες εκείνες τις θέσεις εργασίας που αφορούν τον Κλάδο μας.
Θερμές Ευχαριστίες για αυτή τη συνεργασία την κα Φωτεινή Γαϊτανλή,
Product Development Coordinator-ITPD Deparment
kariera.gr.
::food industry news:: Υπαγωγή και του ελληνικού ακτινίδιου σε καθεστώς επιτήρησης από την Ρωσία

Όπως εξηγεί ο ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου κ. Πολυχρονάκης, τα περισσότερα από αυτά προέρχονται από την Βουλγαρία (22%), Πολωνία (17%), Κάτω Χωρες (16%), Ισπανία (10%), Λιθουανία (11%) αλλά και από την Ελλάδα. Επίσης στην ίδια επιστολή αναφέρεται ότι βάσει του άρθρου 6 του Memorandum από 1ης Μαρτίου 2010 απαιτείται ένα πιστοποιητικό ασφάλειας για τα ακόλουθα προϊόντα και την προέλευση τους (τα προϊόντα και οι χώρες με έντονους χαρακτήρες είναι τα προϊόντα που νεοϋπάχθηκαν σε καθεστώς επιτήρησης).
- Βέλγιο: αχλάδια, καρότα, μήλαΒουλγαρία - σταφύλια, ροδάκινα, βερίκοκα, κολοκύθια
- Γαλλία: μήλα και αχλάδια
- Ελλάδα: σταφύλια, ροδάκινα, νεκταρίνια, πορτοκάλια & μανταρίνια, μήλα, φράουλες, ακτινίδια
- Ουγγαρία: μήλα, σέλινο, λάχανα και δαμάσκηνα
- Ιταλία: σταφύλια, μήλα, αχλάδια,νεκταρίνια
- Λετονία: όλα τα προϊόντα (εγχώρια ή και μέσω αυτής εξαγόμενα άλλων ΚΜ της ΕΕ)
- Κάτω Χώρες: μήλα, παντζάρια, λάχανα, καρότα, ντομάτες, tangerines, κρεμμύδια, αχλάδια, πατάτες, ραδίκια, μελιτζάνες, λεμόνια
- Πορτογαλία: αχλάδια
- Σλοβακία: σταφύλια, tangerines
- Ισπανία: ροδάκινα, νεκταρίνια, μανταρίνια, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, αχλάδια, λεμόνια
- Πολωνία: φράουλες, κεράσια, τομάτες, αχλάδια
- Γερμανία:μήλα
Συνεχίζοντας ο κ. Πολυχρονάκης, δήλωσε: «Δυστυχώς παρά το ότι οι εξαγωγές ελληνικών νωπών οπωροκηπευτικών και κυρίως αυτών που έχουν υπαχθεί στα άρθρο 6 του Memorandum επλήγησαν ανεπανόρθωτα (π.χ στα εσπεριδοειδή οι εξαγωγές μας είναι μηδενικές ,2 φορτία πορτοκαλιών και 1 μανταρινιών), εντούτοις και στην νέα εξαγωγική περίοδο επαληθεύθηκαν οι ανησυχίες μας για τον μη αυστηρό έλεγχο των εξαγομένων προϊόντων προκειμένου να αποφύγουμε την υπαγωγή και άλλων ελληνικών φορτίων στην διαδικασία του άρθρου 6 με συνέπεια να υπαχθούν στην επιτήρηση και τα ακτινίδια ,δηλαδή ένα προϊόν που εκτιμάται ότι μέχρι σήμερα έχουν εξαχθεί περίπου 8-9 χιλ τόνοι και που η συγκεκριμένη αγορά αποτελεί το 25-30% του συνόλου των εξαγωγών του . Η επιβάρυνση του κόστους του με τις εργαστηριακές εξετάσεις για υπολείμματα φυτοφαρμάκων μη υπερβαινόντων τα όρια βάσει των Ρωσικών προτύπων επιβαρύνει δυσβάσταχτα την ανταγωνιστικότητά του. Προτρέπουμε τις αρμόδιες αρχές της χώρας μας, κυρίως το ΥΠ.Α.Α.Τ., όπως διαπραγματευθούν βελτίωση κάποιων όρων του Memorandum έστω και διμερώς αλλά και την επιδίωξη άρσης υπαγωγής ,των αρχικώς υπαχθέντων προϊόντων της χώρας μας,(μετά την διαπίστωση συμμόρφωσης τους στα Ρωσικά MRLS), για την ομαλοποίηση του εξαγωγικού εμπορίου οπωροκηπευτικών της χώρας μας προς την Ρωσία».
Πηγή: karditsalive.net
::Nέο Προϊόν:: FEED BACK...κέικ από τυρόγαλα!!!
Το “FEED BACK” είναι ένα προϊόν αμιγώς πράσινης επιχειρηματικότητας. Πρόκειται για μια επιστημονική κατάκτηση που δίνει λύση στην απορρύπανση περιοχών όπου λειτουργούν μονάδες επεξεργασίας γαλακτοκομικών προϊόντων ενώ την ίδια στιγμή δημιουργεί ένα δευτερογενές επισιτιστικό προϊόν στο οποίο περιέχονται όλες οι θερμίδες και οι πρωτεΐνες ενός πλήρους γεύματος.
Αναλυτικότερα: Μετά από έρευνα ετών η επιστημονική ομάδα του καθηγητή Δ. Κουρέτα (τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) κατάφερε να βρει λύση στο τεράστιο πρόβλημα της ρύπανσης από τα υποπροϊόντα του γάλακτος και κυρίως από το «τυρόγαλα» ή «ορό του γάλακτος». Μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των υποπροϊόντων κατέληγε σε ποτάμια ή ρυάκια προκαλώντας τεράστια επιβάρυνση στο φυσικό περιβάλλον, αλλά και αλυσιδωτά προβλήματα στη δημόσια υγεία, τις καλλιέργειες, ακόμα και την ποιότητα του πόσιμου νερού. Η λύση του προβλήματος αφορά στην περιοχή της Λάρισας και ειδικά στην Ελασσόνα την πιο σημαντική περιοχή στην τυροκομία στη χώρα.
Η επιστημονική ομάδα μελέτησε τη σύσταση του υποπροϊόντος και κατάφερε να εκμεταλλευτεί τις ευεργετικές ιδιότητες του με μια παγκόσμια πατέντα, τη δημιουργία ενός κέικ (του Feed Back) που παράγεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από την επεξεργασία του τυρόγαλου και παρουσιάζει εξαιρετικά αποτελέσματα στον ανθρώπινο οργανισμό: Συγκεντρώνει την πρωτεΐνη που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα, καθώς και απαραίτητες θερμίδες που χρειάζεται ο οργανισμός στη διάρκεια μιας ημέρας.
Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η απορρύπανση των περιοχών που αντιμετώπιζαν σημαντικό πρόβλημα, την ίδια στιγμή που δημιουργείται ένα επισιτιστικό προϊόν μεγάλης διατροφικής αξίας.
Το επόμενο βήμα είναι η προώθηση του προϊόντος στον τρίτο κόσμο, ως επισιτιστική βοήθεια. Το προϊόν είναι ιδανικό για το σκοπό αυτό, αφού φτάνει στις περιοχές ενδιαφέροντος συσκευασμένο και έτοιμο για κατανάλωση, χωρίς να χρειάζεται επεξεργασία και υποδομές (εστίες, νερό, μαγείρεμα κλπ).
Έτσι με την παραγωγή και προώθηση του feed back επιτυγχάνεται ταυτόχρονα:
- Απορρύπανση περιοχών με τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα
- Τόνωση της «πράσινης επιχειρηματικότητας»
- Ενίσχυση της καινοτομίας και προσθήκη επιπλέον «προστιθέμενης αξίας» στα ελληνικά προϊόντα
- Ενίσχυση της επισιτιστικής προσπάθειας της χώρας και ενδυνάμωση της «πράσινης διπλωματίας»
- Ένταξη της επιστημονικής έρευνας στους εθνικούς στόχους της χώρας μας.
Η Copa - Cogeca προειδοποιεί για τα δημητριακά
![]() Μετά από συνάντησή του με την Ισπανίδα υπουργό Γεωργίας, Έλενα Εσπινόσα, ο πρόεδρος της Cogeca, Πάολο Μπρούνι απηύθυνε προειδοποίηση: «Υπάρχει σοβαρή ανισορροπία στον κλάδο δημητριακών της Ευρωπαϊκή Ένωση . Οι τιμές των δημητριακών στην ΕΕ έχουν σημειώσει ραγδαία πτώση 63% από το 2004 ως το 2009. Η καταστροφική κατάσταση έχει προκαλέσει οικονομικές απώλειες 16,6 εκατ. ευρώ για την αγροτική οικονομία το 2009 σε σχέση με το 2008. Αν δεν δράσουμε, η παραγωγή δημητριακών της ΕΕ θα μειωθεί την περίοδο 2010/11, και καθώς τα αποθέματα είναι ήδη χαμηλά, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα άνοδο των τιμών δημητριακών και ζωοτροφών το 2011, με καταστροφικές συνέπειες για τους κτηνοτρόφους της ΕΕ. Επομένως η Κομισιόν πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να βελτιώσει τη δραματική κατάσταση της αγοράς δημητριακών». Ο γενικός γραμματέας της Copa-Cogeca, Πέκα Πέσονεν, δήλωσε: «Αυτή η καταστροφική κατάσταση αποδεικνύει την ανάγκη βελτίωσης των μέτρων της ΚΑΠ για διαχείριση της αγοράς στη μετά το 2013 εποχή και συζήτησησης νέων οργάνων. Χρειαζόμαστε όργανα τα οποία δεν θα εμπλέκονται στα σημάδια της αγοράς αλλά θα επιτρέπουν στους αγρότες να αντισταθούν στις κρίσεις και θα τους παρέχουν σταθερότητα ώστε να επενδύουν και να αναπτύσσουν τις επιχειρήσεις τους. Συγκεκριμένα πιστεύουμε ότι πρέπει να εξεταστούν περαιτέρω τα δίχτυα προστασίας, τα εργαλεία διαχείρισης του κινδύνου και τα εργαλεία προώθησης των εξαγωγών. Επιπλέον χρειάζονται επειγόντως αποτελεσματικότερα μέτρα για την ενίσχυση της θέσης των συνεταιρισμών και των παραγωγών στη διατροφική αλυσίδα.» Πηγή: agronews.gr
|
::food industry news:: Coca-Cola 3Ε: Αγορά 42.451 ιδίων μετοχών

Πηγή: capital.gr
::food industry news:: Κρι-Κρι: Στις 128.000 ευρώ οι φόροι 2005-2008


Οι εν λόγω φόροι δεν θα επιβαρύνουν τα αποτελέσματα της χρήσης 2009, αναφέρει η εταιρία, καθόσον έχει σχηματίσει σχετική πρόβλεψη στις προηγούμενες χρήσεις, προσθέτοντας ότι η ως άνω οφειλή εξοφλήθηκε εφάπαξ στο Ελληνικό Δημόσιο.
Μετά τον τελευταίο φορολογικό έλεγχο των χρήσεων 2005 έως 2008, η μόνη ανέλεγκτη χρήση της εταιρίας είναι η χρήση 2009.
Πηγή: euro2day.gr
Για 3η χρονιά η Λακωνία παίρνει το Μετρό για Σύνταγμα

Πηγή: agrotypos.gr
::στο ψυγείο:: FLAIR cottage cheese σε 3 γεύσεις!!!
Μ.Σαράντης: Ιδού οι αποδείξεις για το γάλα
«Το καλύτερο και ασφαλέστερο γάλα που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά είναι της εταιρίας ΟΛΥΜΠΟΣ και το αποδεικνύουμε» είναι η φράση που συμπυκνώνει όσα ειπώθηκαν από τον πρόεδρο του Δ.Σ. της γαλακτοβιομηχανίας κ. Μιχάλη Σαράντη, διευθυντικών στελεχών της εταιρίας και επιστημονικών συνεργατών της.
«Επί 22 ολόκληρα χρόνια δεχόμαστε προκλήσεις, συκοφαντίες και λασπολογία» είπε ο κ. Σαράντης και τόνισε πως «από εδώ και πέρα όμως θα απαντάμε σε αυτές τις προκλήσεις», δίνοντας το στίγμα της αλλαγής στάσης του ιδίου και του αδερφού του και συνιδιοκτήτη της εταιρίας κ. Τάκη Σαράντη. «Προκληθήκαμε» είπε «από τα στελέχη της εταιρία ΤΡΙΚΚΗ γι’ αυτό και είμαστε σήμερα εδώ να δώσουμε απαντήσεις και να προχωρήσουμε σε καταγγελίες με βάση επιστημονικά στοιχεία και δεδομένα».
Και όντως έγινε πιο συγκεκριμένος ο κ. Μιχ. Σαράντης, με τον διευθυντή του εργοστασίου κ. Χαρ. Ζησόπουλο να παρουσιάζει επιστημονικές αναλύσεις που έγιναν από εξειδικευμένα εργαστήρια σε παρτίδες του εργοστασίου γάλακτος ΤΡΙΚΚΗ, από το τέλος του 2008 έως το τέλος του 2009, και οι οποίες αποδεικνύουν υψηλά επίπεδα «αφλατοξινών» που μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας. Ακολούθησε μάλιστα ηχητικό ντοκουμέντο όπου το στέλεχος της ΤΡΙΚΚΗΣ κ. Πολύζος δηλώνει σε μια περίπτωση πως δεν υπάρχουν αφλατοξίνες και σε άλλη πως υπάρχουν παντού!
Ο κ. Σαράντης κατήγγειλε το γεγονός ως ιδιαίτερα σοβαρό, επισήμανε πως «θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν αγοράζουμε προϊόντα διατροφής και δεν μπορεί να το κάνουμε αυτό στηριζόμενοι στο συναίσθημα και μόνο». Στάθηκε ιδιαίτερα στην διαφορά της λιανικής τιμής πώλησης του γάλακτος ΤΡΙΚΚΗ για το οποίο αποκάλυψε ότι «πωλείται στη Δυτική Μακεδονία, σε απόσταση δηλαδή μεγαλύτερη των 100 και 200 χιλιομέτρων, 30 και 40 λεπτά φθηνότερο απ’ ότι στα Τρίκαλα. Είναι σωστή αυτή η στάση απέναντι στους τρικαλινούς καταναλωτές; Το λάθος τους είναι ότι τους θεωρούν δεδομένους γι’ αυτό και πουλάνε ακριβότερα εδώ».
Ο κ. Σαράντης στηριζόμενος σε άλλο ηχητικό ντοκουμέντο από ραδιοφωνική συνέντευξη του στελέχους του συνεταιριστικού εργοστασίου έκανε λόγο για «λασπολογία των ανθρώπων της ΤΡΙΚΚΗΣ εναντίον της εταιρίας μας, ενώ οι ίδιοι παραδέχονται όπως ακούγεται καθαρά πως χρησιμοποιούν σκόνη για τα γιαούρτια τους! Εμείς δεν χρησιμοποιούμε σκόνη ούτε ένα γραμμάριο σκόνης γάλακτος».
Όσον αφορά τις εισαγωγές γάλακτος ο κ. Σαράντης είπε πως «αυτές αφορούν μόνο την εταιρία ΤΥΡΑΣ, η οποία ανήκει στον Όμιλο και η οποία χρησιμοποιεί το γάλα για την παραγωγή τυριών τα οποία εξάγονται σε όλο τον κόσμο». «Αυτά τα χτυπήματα κάτω από τη μέση τελειώνουν εδώ» εξακολούθησε ο κ. Σαράντης τονίζοντας πως «22 χρόνια διαδίδουν από στόμα σε στόμα όλα αυτά τα συκοφαντικά, ότι το γάλα μας δεν είναι ελληνικό, ότι έρχεται όλο απ’ έξω κλπ.. Ως εδώ. Δεν θα επιτρέψουμε άλλη λασπολογία και από εδώ και στο εξής θα απαντάμε σε όλα».
Ακολούθως τα στελέχη της εταιρίας παρουσίασαν στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν πως ακολουθούνται όλοι οι κανόνες ασφαλείας και υγιεινής, από την παραγωγή των ζωοτροφών, μέχρι την παστερίωση του γάλακτος και την διοχέτευσή του στην αγορά. Παρουσιάστηκε ενδεικτικός κατάλογος παραγωγών που συνεργάζονται με την ΟΛΥΜΠΟΣ καθώς και αναλυτικά στοιχεία για το γάλα που παρήχθη όλο το περασμένο έτος.
Ο καθηγητής κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γ. Αμοιρίδης παρουσίασε τα αποτελέσματα μιας «ιδιαίτερα φιλόδοξης, χρονοβόρας και πολυέξοδης μελέτης την οποία διενεργεί η ΟΛΥΜΠΟΣ και η οποία αφορά τον έλεγχο σε όλα τα στάδια παραγωγής».
Παρουσιάστηκαν επίσης οι στρατηγικοί στόχοι της ΟΛΥΜΠΟΣ που βασίζονται στην «ελληνικότητα, στην ποιότητα, στην ασφάλεια και στην πιστοποίηση», ενώ έγινε λεπτομερής παρουσίαση της διαδικασίας που ακολουθείται για την παραγωγή και όλων των προϊόντων της γαλακτοβιομηχανίας».
Κατατέθηκαν μηνύσεις
Ο κ. Σαράντης σημείωσε πως ήδη σήμερα στις 12.15 το μεσημέρι κατατέθηκαν δυο μηνύσεις, μια εναντίον των μελών του Δ.Σ. του Εργοστασίου Γάλακτος Τρικάλων και μια δεύτερη εναντίον προσωπικά του αντιπροέδρου αυτού κ. Κρανιά, για τα όσα δήλωσαν από ραδιοφώνου και όχι μόνο τις τελευταίες ημέρες, ενώ διερωτήθηκε «γιατί άραγε έκαναν και αυτοί το ίδιο… μια ώρα αργότερα;».
Τόνισε ακόμη πως «εμείς δεν καταφερόμαστε εναντίον των παραγωγών που διαθέτουν το γάλα τους στο Εργοστάσιο Γάλακτος, αλλά εναντίον του Εργοστασίου Γάλακτος το οποίο είναι υπεύθυνο για όλη την παραγωγή».
Αξίζει να σημειωθεί ότι την Πέμπτη το μεσημέρι η διοίκηση του ΕΓΤ θα δώσει και αυτή συνέντευξη τύπου, ενώ σήμερα τα μέλη της κατέθεσαν μήνυση εναντίον του κ. Μιχ. Σαράντη.
Τέλος ο πρόεδρος του Δ.Σ. της «Όλυμπος» δήλωσε ότι θα μηνύσει τον δημοσιογράφο Κώστα Αργυρούση διότι συκοφάντησε την εταιρεία και αρνήθηκε να ζητήσει συγνώμη όταν του παρουσιάστηκαν τα πραγματικά στοιχεία.
Πηγή: e-enimerosi.gr
Τρόφιμα και Ποτά

by foodandbeverage-gr & kariera.gr