http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

Από τη φύση με…γλύκα!


Σε κάποιες περιοχές, όπως η Νότιος Αμερική, αναπτύσσεται, συλλέγεται και χρησιμοποιείται ως γλυκαντική ύλη εδώ και δύο αιώνες. Σήμερα, η steviaχαρακτηρίζεται ως «η ζάχαρη της χιλιετίας» και αποτελεί ένα εγκεκριμένο γλυκαντικό συστατικό φυσικής προέλευσης που κυκλοφορεί σε τρόφιμα και ροφήματα προσδίδοντας τη γλυκιά της γεύση και όχι μόνο… Γλυκιά.. εκ φύσεως: Το φυτό stevia(steviaRebaudianaBertoni)  ανήκει στην οικογένεια Asteraceae, στην οποία ανήκουν φυτά και άνθη όπως οι μαργαρίτες, τα χρυσάνθεμα και τα ηλιοτρόπια. . Οι «γλυκοζίτες στεβιόλης» είναι το γλυκαντικό που προέρχεται από τα φύλλα του φυτού stevia και έχουν γλυκύτητα 250-300 φορές μεγαλύτερη από τη ζάχαρη γεγονός που επιτρέπει τη χρήση του σε
μικρές ποσότητες ενώ παράλληλα δεν προάγει και την τερηδόνα.
Γεύση, χωρίς θερμίδες: Το γλυκαντικό που προέρχονται από το φυτό steviaδεν μεταβολίζεται από τον ανθρώπινο οργανισμό και έτσι δεν παρέχει θερμίδες στον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτός είναι και ο λόγος που όταν αντικαθιστά τη ζάχαρη σε τρόφιμα, επιδόρπιακαι ροφήματα μειώνονται οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε, χωρίς όμως να μειώνεται η γευστική μας ικανοποίηση. Έτσι, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, τρόφιμα που περιέχουν στέβια όπως για παράδειγμα τα επιδόρπια Sweet& Balance μπορούν να συμβάλλουν στη καλύτερη διαχείριση του σωματικού βάρους.
Με τη «βούλα» των ειδικών: Πριν επιτραπεί η κατανάλωση οποιασδήποτε ολιγοθερμιδικής γλυκαντικής ύλης, αυτή υπόκειται σε αυστηρότατους ελέγχους από παγκόσμιους οργανισμούς αρμόδιους για θέματα ασφάλειας των τροφίμων. Έτσι λοιπόν, το γλυκαντικό από το φυτό steviaσύμφωνα με τα αποτελέσματα επιστημονικών μελετών, έχει αναγνωριστεί ως απόλυτα ασφαλές συστατικό από φορείς παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής εμβέλειας όπως ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η Κοινή Επιστημονική Επιτροπή του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα Πρόσθετα των Τροφίμων (JECFA) και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Επιπλέον, η ασφάλειά της επιβεβαιώνεται και από τη μακρόχρονη ιστορία χρήσης της σε χώρες όπως η Ιαπωνία και η Παραγουάη.
«Σύμμαχος» στο διαβήτη: Τα γλυκαντικά από το φυτό steviaδίνουν τη δυνατότητα  στα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη να εντάξουν τη γλυκιά γεύση στη ζωή τους, καθώς η κατανάλωσή τους δεν επηρεάζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Μάλιστα, κλινικές μελέτες υποδεικνύουν πως η κατανάλωση των γλυκοζιτών στεβιόλης  συμβάλει στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο σε σχέση με τη ζάχαρη.
Στο «φαρμακείο» σας: Για αιώνες, η φυλή Γκουαρανί της Παραγουάης χρησιμοποιούσε τη στέβια όχι μόνο ως γλυκαντικό, αλλά και ως φάρμακο προκειμένου να θεραπεύσουν την καούρα και άλλες ασθένειες, ενώ ακόμη και σήμερα αποδίδονται στη στέβια θεραπευτικές ιδιότητες, Κλινικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η συστηματική χορήγηση συγκεκριμένης ποσότητας γλυκοζιτών στεβιόλης μπορεί να μειώσει  την αρτηριακή πίεση.
Η στέβια είναι έναπροϊόν που μπορεί να υποκαταστήσει ή να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με τη ζάχαρη και τις άλλες ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες και όπως φαίνεται ήρθε.. για να μείνει και να μας δώσει τη δυνατότητα να απολαύσουμε τη γλυκιά γεύση χωρίς ενοχές!

 http://www.sweetandbalance.gr/79/el/

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr