http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

Το χαμηλής περιεκτικότητας κρασί είναι ακόμα υγιές για την καρδιά, αλλά πως είναι στη γεύση;



Οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι η μείωση του αλκοόλ δεν επηρεάζει τα καρδιαγγειακά οφέλη, αλλά οι οινοποιοί αμφιβάλλουν γι’ αυτό…
Μια νέα μελέτη από μια ομάδα ερευνητών στη Νότια Αφρική, έχει ανακαλύψει ότι η μείωση του ποσοστού αλκοόλ ενός κόκκινου κρασιού κατά 50 τοις εκατό δεν μειώνει τα οφέλη για την καρδιά. Όμως, αρκετοί οινοποιοί λένε ότι ακόμη και αν το κρασί είναι καλό για σας, κατά πάσα πιθανότητα δεν έχει καλή γεύση.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται lirisation για να μειώσει το επίπεδο αλκοόλ στο γαλλικό Cabernet Sauvignon από το 12 τοις εκατό σε 6 τοις εκατό
αλκοόλη. Τα εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι τα επίπεδα αντιοξειδωτικών παρέμειναν ίδια, σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο South African Medical Journal .
Οι επιστήμονες εξέτασαν επίσης δείγματα οίνου σε πειραματόζωα. Μετά την πρόκληση καρδιακών ανακοπών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ροή του αίματος αποκαθίσταται γρηγορότερα στα τρωκτικά που είχαν πιει τόσο 6 τοις εκατό και 12 τοις εκατό κρασιά αλκοόλ, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.
Η συγγραφέας Sandrine Lecour, μια καρδιαγγειακή ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν, ανέφερε ότι ένα χαμηλής αλκοόλης κρασί θα μπορούσε να είναι αποδεκτό από τους καταναλωτές, ιδίως δεδομένου ότι πολλές μελέτες δείχνουν ότι ενώ το αλκοόλ έχει οφέλη για την υγεία, η υπερβολική κατανάλωση έχει σοβαρές συνέπειες. “Η διαδικασία lirisation χρησιμοποιείται για την αφαίρεση αλκοόλης από το κρασί και εξασφαλίζει ότι το κρασί δεν θα είναι άγευστο και ότι δεν θα τροποποιηθούν οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες», είπε.
Αλλά όταν το Wine Spectator παρουσίασε τα ευρήματα σε πολλούς οινοπαραγωγούς, οι περισσότεροι είχαν σοβαρές αμφιβολίες για την ποιότητα του κρασιού μειωμένης περιεκτικότητας σε οινόπνευμα. “Ενώ η αντιοξειδωτική δράση δεν μπορεί να μεταβληθεί, το σώμα, η αίσθηση στο στόμα, η επίγευση και η ευχαρίστηση πιθανότατα μπορούν”, δήλωσε ο οινοποιός του Richard Langford από την Elderton Wines στη Barossa Valley, στην Αυστραλία. “Το κρασί δεν καταναλώνεται για λόγους υγείας με τον ίδιο τρόπο που το πίτουρο δεν τρώγεται για ευχαρίστηση.”
Ο Paul Pontallier, γενικός διευθυντής του Château Margaux, είπε ότι πιστεύει ότι οι τανίνες, περισσότερο από το αλκοόλ, προσδίδουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες στο κρασί. «Αυτή η μελέτη, επομένως, δεν ήρθε ως έκπληξη για μένα”, δήλωσε ο Pontallier. “Ωστόσο, όσον αφορά τη γεύση, η αλλαγή είναι πολύ σημαντική, καθώς η ισορροπία των γεύσεων είναι εντελώς διαφορετική ανάλογα με το αν η περιεκτικότητα σε αλκοόλ είναι 6 τοις εκατό ή 12 τοις εκατό.”
Ο Randall Grahm των αμπελώνων Bonny Doon στη Καλιφόρνια, πρόσθεσε ότι ενώ είναι ένα “καλό πράγμα” να βρεθεί κρασί χαμηλό σε οινόπνευμα και να εξακολουθεί να κατέχει μεγάλη αντιοξειδωτική δύναμη, “σε γενικές γραμμές αυτά τα χαμηλής περιεκτικότητας σε οινόπνευμα κόκκινα κρασιά είναι πολύ αναιμικά, και δεν ικανοποιούν ακριβώς τον ουρανίσκο, όπως μάλλον και οι προβληματικές μη αλκοολούχες μπύρες.”
Ωστόσο, ο Grahm είπε ότι εντυπωσιάστηκε από την μελέτη και ήδη σκέφτεται τη δυνατότητα για μια επιτυχημένη επιχείρηση για τα προϊόντα αυτά. “Μου φαίνεται ότι ίσως θα μπορούσε να υπάρχει μια ενδιαφέρουσα αγορά για ένα κόκκινο αναλογικό για ένα Riesling Auslese, αν κάποιος ξεκινά με ένα κόκκινο κρασί επαρκούς οξύτητας», είπε. «Δεν είμαι σίγουρος αν θα ήμουν ο πρώτος εθελοντής που θα δοκιμάσει αυτήν την προσπάθεια, αλλά θα ήθελα να είμαι ο πρώτος στη σειρά.
Επιμέλεια μετάφρασης Γ.Μ.

 http://www.krasiagr.com/?p=48980

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr