http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

Ποια αγροτικά προϊόντα θα έχουν ζήτηση το 2012



Της Μαρίας Γιουρουκέλη
Αυξομειώσεις στην παραγωγή αγροτικών-κτηνο-τροφικών προϊόντων δείχνει έκθεση της Κομισιόν για το 2012.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Γενικής Διεύθυνσης για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπονται αυξητικές τάσεις στην παραγωγή δημητριακών και ελαιούχων σπόρων, ενώ η συνολική παραγωγή κρέατος στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να σημειώσει μείωση το 2012 και να παραμείνει σταθερή με μία περαιτέρω μικρή πτώση το 2013.
Παράλληλα, μείωση αναμένεται και για τη συνολική κατανάλωση κρέατος, ενώ δεν προβλέπονται ιδιαίτερες διακυμάνσεις τα επόμενα δύο χρόνια στην παραγωγή γάλακτος.
Η αγορά
Σύμφωνα με την «ακτινογραφία» της αγοράς βασικών αγροτικών προϊόντων ανά τομέα προκύπτουν τα εξής:

Δημητριακά: Οι αυξημένες χειμερινές σπορές και οι αυξημένες αποδόσεις αποτυπώνουν μία αύξηση της τάξεως του 1,2% της παραγωγής δημητριακών το 2012 (στους 288 εκατ. τόνους). Σημειώνεται, ότι το 2011 η σοδειά ανήλθε περίπου στους 284 εκατ. τόνους, εξαιτίας των υψηλότερων κατά 4% αποδόσεων σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Η καλή απόδοση εξαρτήθηκε περισσότερο από την αύξηση στις αποδόσεις του καλαμποκιού κατά 7% σε σχέση με άλλα σημαντικά δημητριακά, που αυξήθηκαν μόλις κατά 1,5% το μαλακό σιτάρι και κατά 0,5% το κριθάρι.
Ελαιούχοι σπόροι: Η εξαιρετική ανάπτυξη της παραγωγής ηλιόσπορου κατά τη σοδειά του 2011 με μία αύξηση της τάξης του 20,1% στα 8 εκατ. τόνους οδήγησε στη μικρή συνολική αύξηση των ελαιούχων σπόρων της Ε.Ε. στους 29 εκατ. τόνους (επάνω κατά 0,9%). Η έκταση των ελαιούχων σπόρων της Ε.Ε. το 2012/2013 προβλέπεται στα 11 εκατ. εκτάρια (-0,2%), με τη μικρή αύξηση της έκτασης ελαιοκράμβης να έρχεται σε αντίθεση με τις πιθανές μειώσεις στους ήλιους και τη σόγια. Η συνολική παραγωγή ελαιούχων σπόρων θα φτάσει ξανά το 2012 τους 29 εκατ. τόνους.
Κτηνοτροφία: Η συνολική παραγωγή κρέατος στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να μειωθεί κατά 1,1% το 2012 και να παραμείνει σταθερή με μία περαιτέρω μικρή πτώση της τάξης του 0,1% το 2013, ενώ προβλέπεται μία μείωση της συνολικής κατανάλωσης κρέατος στην Ε.Ε. κατά 0,7% το 2012 και 0,4% το 2013.
Μόνο το κρέας των πουλερικών αποδείχθηκε ανθεκτικό, με την κατανάλωση να έχει αυξηθεί λίγο το 2011 και να αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο (0,8%) την περίοδο αναφοράς εξαιτίας της συνδυασμένης με την υγεία εικόνας του και της σχετικά φθηνής τιμής του.
Γαλακτοκομικά: Η παραγωγή γάλακτος στην Ε.Ε. ανήλθε στους 151 εκατ. τόνους το 2011 και αναμένεται να παραμείνει παρόμοια το 2012 και 2013.
Οι παραδόσεις στα γαλακτοπωλεία αγελαδινού γάλατος της Ε.Ε. εκτιμάται ότι έχουν αυξηθεί κατά 2% το 2011, με τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστρία να έχουν κυρίως συνεισφέρει στην αύξηση. Αυτή η θετική τάση αναμένεται να συνεχιστεί, αν και σε χαμηλότερους ρυθμούς, το 2012 (+1%) και το 2013 (+0,6%). Η παραγωγή γάλακτος αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα δύο χρόνια.
Τυροκομικά: Η συνολική παραγωγή τυριού αυξήθηκε ελάχιστα το 2011 (+0,2% σε σχέση με το 2010). Η εσωτερική κατανάλωση αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητη και η ζήτηση από τρίτες χώρες για εισαγωγές ελάχιστα αυξημένη, παρά τη μέτρια μείωση σε ρωσικές εισαγωγές των ευρωπαϊκών τυριών (οι συνολικές εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν κατά 0,9% σε σχέση με το 2010).
Η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το 2012 και 2013, με έναν ρυθμό αύξησης της τάξης του 0,8% και για τα δύο έτη, υποστηριζόμενη από μία πιθανή αύξηση της κατανάλωσης στις χώρες της Ε.Ε. των 12 και από μία βελτιωμένη απόδοση στις εξαγωγές.
...σας ενδιαφέρει
Tη μείωση κατά 4 εκατ. ευρώ των κονδυλίων προγράμματος για τη Γενετική Βελτίωση των Ζώων προβλέπει απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η μη αξιοποίηση κονδυλίων οδήγησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στη μείωση του προγράμματος από τα 20 εκατ. ευρώ στα 16 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η απόφαση αναφέρει ότι δεν ακυρώνονται κάποια προγράμματα, αλλά εντάσσονται πέντε νέα, ενώ μειώνεται ο προϋπολογισμός ορισμένων ήδη υφιστάμενων.
Στα 8 ευρώ το στρέμμα ορίζεται το πριμ στο σκληρό σιτάρι για τους δικαιούχους παραγωγούς για το 2011 σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Πρόκειται για τις πρόσθετες ενισχύσεις που προβλέπονται από το περιβόητο άρθρο 68 για το σκληρό σιτάρι και το αιγοπρόβειο κρέας. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που υπογράφηκε πρόσφατα, το πριμ στο σιτάρι είναι 8 ευρώ το στρέμμα και στα αιγοπρόβατα είναι 3 ευρώ το ζώο.
Παρατείνεται μέχρι τις 31 Μαΐου η περίοδος υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης για ένταξη των Ομάδων Παραγωγών στο μέτρο που αφορά την προώθηση ποιοτικών αγροτικών προϊόντων. Οι επιλέξιμες δράσεις αφορούν ενημέρωση, προώθηση και διαφήμιση προϊόντων ποιότητας στην εσωτερική αγορά, και περιλαμβάνονται σε επιχειρησιακό σχέδιο δράσης μέγιστης διάρκειας τριών ετών. Η αρχική πρόσκληση ενδιαφέροντος για ένταξη στο συγκεκριμένο μέτρο (133 «Ενημέρωση ? προώθηση προϊόντων στο πλαίσιο συστημάτων για την ποιότητα των τροφίμων»), είχε καταληκτική ημερομηνία τις 30 Απριλίου, ενώ για την υλοποίησή του εξασφαλίστηκαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης 43 εκατ. ευρώ.
Καταβλήθηκε από τον Οργανισμό Πληρωμών Κοινοτικών Επιδοτήσεων, μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διοικητικών ελέγχων από τη Διαχειριστική Αρχή η β' δόση 5.705 δικαιούχων του προγράμματος αναδιάρθρωσης καπνού. Το ποσό πληρωμής ανέρχεται σε 10.099.371,59 ευρώ.

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr