http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

Αντίθετη και η Μιλένα Αποστολάκη στην παράταση διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος


 
«Αποτελεί σταθερή μας θέση ότι δεν απαιτείται επιμήκυνση της θεσπισμένης εμπορικής διάρκειας ζωής του προϊόντος που χαρακτηρίζεται ως φρέσκο γάλα», αναφέρει για τη θέση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η υφυπουργός, Μιλένα Αποστολάκη, σε έγγραφό της που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση σχετικής ερώτησης της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Ευαγγελίας Αμμανατίδου Πασχαλίδου.
«Στη δύσκολη συγκυρία που διανύει ο κλάδος της αγελαδοτροφίας, με την εγχώρια παραγωγή να συρρικνώνεται και να υπολείπεται σημαντικά της ποσόστωσης και με το κόστος παραγωγής να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, η τυχόν επιμήκυνση της ισχύουσας διάρκειας ζωής του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος θα έθετε σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του κλάδου, εφόσον δεν θα ήταν συμβατή με τον στόχο μας για αύξηση της γαλακτοπαραγωγής και την προσέλκυση νέων κτηνοτρόφων στον κλάδο», αναφέρει επιπλέον η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και

Τροφίμων και υπογραμμίζει ότι «η επιλογή αυτή δεν θα οδηγούσε στη μείωση των τιμών προς όφελος του καταναλωτή».


Η κ. Αποστολάκη αναφέρει επίσης ότι η διατήρηση των τιμών για τον καταναλωτή μπορεί να γίνει:

    ? Με τον έλεγχο του τρόπου τιμολόγησης του γάλακτος στα σούπερ μάρκετ,

    ? Την καλύτερη διαχείριση των επιστροφών,

    ? Την κλιμάκωση των τιμών ώστε να είναι μειούμενες καθώς πλησιάζουμε προς την ημερομηνία λήξης

    ? Τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής με την οργάνωση από τις βιομηχανίες των ζωνών γάλακτος και την εισαγωγή ενός συστήματος αντικειμενικής τιμολόγησης του γάλακτος στον παραγωγό

    ? Την αξιοποίηση των εργαστηρίων του ΕΛΟΓΑΚ για την παροχή συμβουλών διαχείρισης στους παραγωγούς

    ? Και τη χρήση του γάλακτος από τα σούπερ μάρκετ, ως ένα βαθμό, ως προϊόντος που θα φέρει τον πελάτη διατηρώντας χαμηλή την τιμή καταναλωτή.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αμμανατίδου - Πασχαλίδου, με ερώτηση της, έχει καταγγείλει ότι «οι συμπράξεις και οι συμφωνίες μεγάλων εταιρειών και γαλακτοβιομηχανιών διαμορφώνουν ως γνωστόν τις τιμές γάλακτος για τον παραγωγό και χειραγωγούν τον λεγόμενο ελεύθερο ανταγωνισμό». Μια τέτοια περίπτωση, όπως έχει επισημάνει η βουλευτής, είναι και το ζήτημα του χαρακτηρισμού και της διάρκειας διατήρησης του γάλακτος. Η κ. Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, ανέφερε εξάλλου ότι το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας εξετάζει την αλλαγή του χρόνου διάρκειας του φρέσκου αγελαδινού γάλακτος από 5 ημέρες σε επτά ή εννέα ημέρες.

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης , Ντίνος Ρόβλιας, απέστειλε στη Βουλή έγγραφο με το οποίο ξεκαθάριζε ότι «ουδέποτε το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας επεξεργάστηκε πρόταση τροποποίησης των διατάξεων για τη διάρκεια «ζωής» του φρέσκου γάλακτος».

Αφορμή για την έγγραφη απάντηση του υφυπουργού, είχε δώσει ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Σάββα Αναστασιάδη, με την οποία επικαλούνταν επισημάνσεις του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας ότι τυχόν «διεύρυνση των ημερών κατανάλωσης του φρέσκου γάλακτος αποτελεί τον Δούρειο Ίππο για την είσοδο του εισαγόμενου γάλακτος στην αγορά» αλλά και επισημάνσεις του Πανελλήνιου Συλλόγου Αγελαδοτροφίας - Γαλακτοπαραγωγών ότι ο κάθε τόνος παραγόμενου γάλακτος αντιστοιχεί σε τέσσερις θέσεις εργασίας.

http://www.paseges.gr/portal/cl/co/ea4702e2-6194-472a-bfb0-2462364625bd

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr