http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

Προχωρά το θέμα της αναγραφής της χώρας προέλευσης στα τρόφιμα

 
Τον Ιούλιο αναμένεται να έχουν καταλήξει το Συμβούλιο υπουργών και το Ευρωκοινοβούλιο σε κοινή απόφαση νέου κανονισμού για το θέμα της σήμανσης των τροφίμων, όπου στα κύρια ζητήματα έχει τεθεί το θέμα της σαφούς αναγραφής της χώρας προέλευσης. Το Συμβούλιο έδωσε στην δημοσιότητα στις αρχές Απριλίου την απόφασή του, που είχε λάβει από τις 21 Φεβρουαρίου σε πρώτη ανάγνωση, ενώ η σχετική έκθεση του ευρωκοινοβουλίου εγκρίθηκε στις 19 Απριλίου από την επιτροπή Περιβάλλοντος και θα προωθηθεί σε προσεχή ολομέλεια.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την σύμφωνα με έκθεση που ενέκρινε η επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου οι ετικέτες των τροφίμων πρέπει να είναι ξεκάθαρες και να ενημερώνουν τον καταναλωτή για κάθε ενδεχόμενο κίνδυνο για την υγεία του. "Καλή βάση για διαπραγματεύσεις με τις κυβερνήσεις στο συμβούλιο" χαρακτήρισε την απόφαση η εισηγήτρια του, Γερμανίδα ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Renate Sommer.
Πρέπει να τελειώνουμε με τις εθνικές προδιαγραφές που διαφέρουν από χώρα σε χώρα και να
προχωρήσουμε σε ευρωπαϊκές. Ελπίζω να έχουν πετύχει συμφωνία μέχρι τον Ιούλιο", σημείωσε η Renate Sommer, τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι να έχει ο καθ' ένας ξεκάθαρη ενημέρωση για το τι τρώει: "ο καταναλωτής σήμερα βρίσκει πολλές πληροφορίες στις συσκευασίες αλλά συχνά είναι τόσο μικρά τα γράμματα που είναι αδύνατον να τις διαβάσεις. Οι νέοι κανόνες θα βοηθήσουν"…
Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν ότι οι βασικές διατροφικές πληροφορίες, όπως το ενεργειακό περιεχόμενο και η περιεκτικότητα σε λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά, τεχνητά τρανς λιπαρά, υδατάνθρακες, σάκχαρα, πρωτεΐνες και αλάτι, πρέπει να αναγράφονται με τρόπο ευανάγνωστο και με μορφή πίνακα στο πίσω μέρος της συσκευασίας. Όλες αυτές οι πληροφορίες θα πρέπει να δηλώνουν την περιεκτικότητα ανά 100gr ή ανά 100ml, και επίσης ανά μερίδα. Για να εξασφαλιστεί ότι οι ετικέτες είναι ευανάγνωστες, οι ευρωβουλευτές κατάρτισαν έναν μακρύ κατάλογο που θα πρέπει να λάβει υπόψη της η Κομισιόν όταν θα θεσπίσει δεσμευτικούς κανόνες.
Νέες απαιτήσεις για την χώρα προέλευσης
Η προέλευση ορισμένων τροφίμων, όπως το βόειο κρέας, το μέλι, το ελαιόλαδο και τα νωπά φρούτα και λαχανικά, είναι ήδη υποχρεωτικό να αναγράφεται στην ετικέτα. Κατόπιν αιτήματος του ευρωκοινοβουλίου, το Συμβούλιο των Υπουργών συμφώνησε να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα στο χοιρινό κρέας, το κρέας αιγοπροβάτων και το κρέας των πουλερικών. Οι ευρωβουλευτές όμως ζητούν επιπροσθέτως τη σήμανση του «τόπου ή της χώρας προέλευσης» για όλα τα κρέατα και τα πουλερικά, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα άλλα προϊόντα που αποτελούνται από ένα βασικό συστατικό. Επίσης ζητούν να αναγράφεται υποχρεωτικά η χώρα προέλευσης για το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια, όταν χρησιμοποιούνται ως συστατικό σε μεταποιημένα τρόφιμα.
Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, η ετικέτα στο κρέας θα πρέπει να αναφέρει πού γεννήθηκε το ζώο, πού εκτράφηκε και σφάχτηκε. Επιπλέον, το κρέας που προέρχεται από σφαγή χωρίς προηγούμενη αναισθητοποίηση του ζώου (π.χ. το κρέας που προορίζεται για μουσουλμάνους), θα πρέπει να σημαίνεται ως τέτοιο, κι ακόμη το κρέας που προέρχεται από συνδυασμό κομματιών κρέατος πρέπει να φέρει την ένδειξη «μορφοποιημένο κρέας».
Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν να ενισχύσουν τους κανόνες προκειμένου να εξασφαλίζουν ότι οι καταναλωτές δεν θα παραπλανούνται από την παρουσίαση της συσκευασίας. Επισημαίνουν επίσης, ότι τα τρόφιμα δεν θα πρέπει να επισημαίνονται με τρόπο που θα μπορούσε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι είναι ένα διαφορετικό τρόφιμο. Όταν ένα συστατικό έχει αντικατασταθεί, αυτό θα πρέπει να δηλώνεται σαφώς στην ετικέτα, λένε. Τα τρόφιμα που περιέχουν ασπαρτάμη θα πρέπει να φέρουν την ένδειξη «περιέχει ασπαρτάμη (πηγή φαινυλαλανίνης: μπορεί να είναι ακατάλληλο για εγκύους)».
Εξαιρέσεις: το αλκοόλ και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις
Η πλειοψηφία της Επιτροπής έκρινε ότι τα αλκοολούχα ποτά θα πρέπει να εξαιρεθούν από τους νέους κανόνες. Οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν ότι το θέμα των «alcopops» δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μέχρις ότου οριστεί - ένα καθήκον που έχει ανατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ζήτησαν επίσης από την Επιτροπή να αξιολογήσει την ανάγκη να συμπεριληφθεί το αλκοόλ στο μέλλον, ενδεχομένως συνοδευόμενη από νομοθετική πρόταση.
Επίσης έκριναν ότι πρέπει να απαλλαγούν από τις παραπάνω υποχρεώσεις τα μη προσυσκευασμένα τρόφιμα που προορίζονται για άμεση κατανάλωση, όπως επίσης και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις που παράγουν χειροποίητα προϊόντα τροφίμων.
Συνολικά η έκθεση δέχθηκε 420 τροπολογίες και μερικές από τις σημαντικότερες αλλαγές που προτείνονται είναι οι εξής;
  • Μέγεθος: τα γράμματα στις συσκευασίες δεν μπορούν να είναι μικρότερα από 1,2 χιλιοστά για να διαβάζονται ευκολότερα.
  • Αλλεργιογόνα: εκτός από τα συσκευασμένα τρόφιμα, σαφής ενημέρωση για την παρουσία αλλεργιογόνων θα πρέπει να παρέχεται στα φρέσκα, μη συσκευασμένα τρόφιμα και στα εστιατόρια.
  • Ημερομηνία κατάψυξης: θα πρέπει να αναγράφεται καθαρά η ημέρα κατάψυξης στα μη κατεργασμένα πουλερικά, κρέατα και ψάρια.
  • Προέλευση: θα πρέπει να αναγράφεται σαφώς η προέλευση κάθε ενιαίου προϊόντος (όπως, φρούτα λαχανικά, κρέατα, ψάρια και πουλερικά) και ορισμένων μεταποιημένων τροφίμων. Θα πρέπει επίσης να αναγράφονται η χώρα γέννησης, εκτροφής και σφαγής του ζώου όταν αυτές διαφέρουν, κάτι στο οποίο έχει εκφράσει την αντίθεσή του το συμβούλιο.
  • Προαιρετικά: στο εμπρός μέρος της συσκευασίας η τοποθέτηση τέτοιων πληροφοριών θα είναι προαιρετική.
  • Υποχρεωτικά: στο πίσω μέρος της συσκευασίας θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται η περιεκτικότητα σε λίπη, κορεσμένα λίπη, ζάχαρη, αλάτι, πρωτεΐνες υδατάνθρακες, τεχνητά τρανς-λιπαρά και ενέργεια (θερμίδες)-
  • Υποκατάστατα: σαφής ένδειξη της παρουσίας υποκατάστατων όπως το τεχνητό "τυρί" ή συγκολλημένα κρέατα.
  • Εξαιρούνται: τα οινοπνευματώδη, οι συσκευασίες δώρου, τα εποχικά γλυκά, τα γεύματα άμεσης κατανάλωσης και τα χειροποίητα τρόφιμα από μικρούς παραγωγούς.
Οι διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αρχίσουν στις 10 Μαΐου και ελπίζεται να ολοκληρωθούν τον Ιούνιο.
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε:
Στέφανος Παπαπολυμέρου
papapolimerou@paseges.gr
 
http://www.paseges.gr/portal/cl/co/b1fbef49-4814-477f-b6d8-07129f22f522
 

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr