http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

Αγελαδινό γάλα: 35% αύξηση τιμών παραγωγού στην ΕΕ, μόλις 10% στην Ελλάδα

 
Την ώρα που στις κύριες γαλακτοπαραγωγές χώρες της Ευρώπης, οι παραγωγοί καρπούνται τιμές για το αγελαδινό γάλα, αυξημένες κατά 35%, στην Ελλάδα η ωφέλεια που αποκομίζουν είναι απειροελάχιστη. Αυτό αποδεικνύουν τα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ). Το φαινόμενο παραπέμπει έντονα στις τιμές των καυσίμων και τις διεθνείς αυξήσεις που προσαρμόζονται... άμεσα στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να παρατηρείται η ίδια ταχύτητα, όταν τα καύσιμα πωλούνται φθηνότερα διεθνώς.
Μόλις κατά 10,75% αυξημένες σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα παραμένουν οι τιμές αγελαδινού γάλακτος το μήνα Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ, ενώ το ποσοστό

της αύξησης είναι ακόμη μικρότερο το Φεβρουάριο (8,97%) και τον Ιανουάριο (6,16%). Την ίδια ώρα σε άλλες ευρωπαϊκές γαλακτοπαραγωγές χώρες της Ευρώπης, οι τιμές παραγωγού έχουν αυξηθεί έως και 35%, συγκριτικά με πέρσι. Παρατηρείται δηλαδή το φαινόμενο οι αγοραστές να μην προσαρμόζονται στις τιμές πανευρωπαϊκά, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις τιμές των καυσίμων, όπου αυξήσεις σε παγκόσμια κλίμακα προσαρμόζονται ταχύτατα στις εγχώριες, χωρίς το ίδιο να συμβαίνει, όταν παρατηρούνται μειώσεις, διεθνώς.
"Όλα αυτά σε μια στιγμή που το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί σημαντικά και επιβαρύνει τους κτηνοτρόφους", σχολιάζει στο paseges.gr, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, κ. Παναγιώτης Πεβερέτος.
Αναλυτικά τα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ (σε μορφή PDF)

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr