http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

Καταχωρήθηκε η χιλιοστή προστατευόμενη ονομασία τροφίμου ποιότητας

 
Το Piacentinu Ennese (ΠΟΠ), ένα πρόβειο τυρί από την Ιταλία, αποτελεί από τις 15 Φεβρουαρίου το χιλιοστό προϊόν που καταχωρίστηκε στο πλαίσιο των συστημάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για σήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων. Από τη δημιουργία των συστημάτων, το 1992, έως σήμερα, έχουν καταχωρηθεί γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα ποιότητας από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και πέραν αυτής.
Τα τελευταία έτη υπήρξε σημαντική αύξηση των αιτήσεων καταχώρισης, οφειλόμενη στις διευρύνσεις της ΕΕ και στο αυξανόμενο ενδιαφέρον παραγωγών από χώρες εκτός ΕΕ, μεταξύ άλλων από την Ινδία, την Κίνα, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.
Ο Επίτροπος Dacian CIOLOŞ, αρμόδιος σε θέματα γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης, δήλωσε: «Η καταχώριση της χιλιοστής ονομασίας αποτελεί ορόσημο για τα συστήματα ποιότητας. Τα συστήματα αυτά, που επιτρέπουν την προβολή των προϊόντων ποιότητας της Ευρώπης και την αξιοποίηση των γεωργικών παραδόσεων και της αγροτικής κληρονομιάς, διαθέτουν ακόμη μεγάλο δυναμικό». Ο Επίτροπος πρόσθεσε: «Τα συστήματα ποιότητας της ΕΕ αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της δέσμης μέτρων για την ποιότητα που έχει προταθεί από την Επιτροπή και συζητείται αυτή την περίοδο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Με την πρόταση αυτή, ενισχύουμε τα συστήματα των ΠΟΠ και των ΠΓΕ, ιδίως ενδυναμώνοντας το ρόλο και τις αρμοδιότητες των ομάδων, και δίνουμε νέα
πνοή στο σύστημα των ΕΠΙΠ.»
Τα μητρώα ποιότητας για τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα περιλαμβάνουν:
  • 505 Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης (ΠΟΠ): ονομασίες προϊόντων που οφείλουν τα χαρακτηριστικά τους αποκλειστικά ή κυρίως στον τόπο παραγωγής τους και στην τεχνογνωσία των τοπικών παραγωγών. Το γεωργικό προϊόν ή τρόφιμο πρέπει να έχει παραχθεί, μεταποιηθεί και παρασκευαστεί σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, με χρήση αναγνωρισμένης τεχνογνωσίας.
  • 465 Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΠΓΕ): γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα των οποίων η φήμη ή τα χαρακτηριστικά συνδέονται στενά με την παραγωγή στη γεωγραφική περιοχή. Τουλάχιστον ένα από τα στάδια της παραγωγής, μεταποίησης ή παρασκευής εκτελείται εντός της περιοχής.
  • 30 Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (ΕΠΙΠ): ονομασίες προϊόντων που εγγυώνται τον παραδοσιακό χαρακτήρα, είτε της σύστασης είτε των μέσων παραγωγής. Τα ΕΠΙΠ δεν συνδέονται με κάποια ιδιαίτερη περιοχή, αλλά πρέπει να παράγονται σύμφωνα με καθορισμένες προδιαγραφές.
Η Επιτροπή διαχειρίζεται επίσης δύο μητρώα γεωγραφικών ενδείξεων οίνων και αλκοολούχων ποτών.
Το Piacentinu Ennese ΠΟΠ είναι ένα τυρί από την ιταλική επαρχία Enna της Σικελίας. Για την παραγωγή του χρησιμοποιούνται ανεπεξέργαστο πρόβειο γάλα, κρόκος (προερχόμενος επίσης από την επαρχία Enna), αλάτι και πιπέρι. Η διατροφή των προβάτων βασίζεται στη βόσκηση σε περιοχές μετρίου υψομέτρου (400 έως 800 μέτρα) και συμπληρώνεται με χορτονομή, άχυρο και υπολείμματα σιτηρών. Το τυρί οφείλει την ιδιοτυπία του στη χρήση κρόκου, στη βοσκή και στην τεχνογνωσία των τοπικών παραγωγών.
Περισσότερες πληροφορίες:
για το Piacentinu Ennese ΠΟΠ: το προϊόν μπορεί να αναζητηθεί στη διαδικτυακή βάση δεδομένων DOOR της Επιτροπής:
βάση δεδομένων DOOR για τις καταχωρισμένες ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ:
δικτυακός τόπος της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας για την πολιτική ποιότητας:
http://www.paseges.gr/portal/cl/co/8410ff1c-513b-4740-96c8-c232e016a70f

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr