Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

Νισίνη E234, νανοτεχνολογία, HACCP και Listeria monocytogenes

Παρασκευάστηκε πειραματικά νανοσωματίδιο που δεσμεύει στην επιφάνειά του μόρια νισίνης E234 και μπορεί να τα απελευθερώνει σταδιακά σε τρόφιμο που έχει δεχθεί σχετικό ψεκασμό στην επιφάνειά του ή στο υλικό συσκευασίας, δίνοντας σημαντική αντιμικροβιακή προστασία. Η νισίνη χρησιμοποιείται ως αντιμικροβιακή ουσία κυρίως στην γαλακτοκομεία, με θεαματική επίδραση στην cheese2.jpgListeria monocytogenes. H νισίνη είναι η πιο σημαντική βακτηριοσίνη.Οι βακτηριοσίνες είναι πολυπεπτίδια με αντιμικροβιακή δράση, που παράγονται από τα οξυγαλακτικά βακτήρια. Η νισίνη παράγεται από το οξυγαλακτικό βακτήριο Lactococcus lactis. Η νισίνη είναι δραστική κυρίως κατά των Gram θετικών βακτηρίων με την προσβολή της κυτταροπλασματικής τους μεμβράνης. Τα Gram αρνητικά βακτήρια δεν προσβάλλονται εύκολα από υδρόφοβα μόρια, όπως η νισίνη, επειδή προστατεύονται από την εξωτερική τους μεμβράνη. Η νισίνη είναι η μόνη βακτηριοσίνη
της οποίας η χρήση επιτρέπεται στα τρόφιμα στην ΕΕ ως συντηρητικό τροφίμων με τον κωδικό Ε 234. Αρκετές ερευνητικές προσπάθειες έχουν γίνει με χρήση της νισίνης σε διάφορα τρόφιμα για την αναστολή παθογόνων μικροοργανισμών των τροφίμων, όπως Listeria spp ., Bacillus spp ., Staphylococcus aureus , Clostridium perfrigens κ.α., με ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Οι ερευνητικές προσπάθειες στρέφονται σε εφαρμοφές στα συσκευασμένα τρόφιμα με την ενσωμάτωση στο τρόφιμο ή την επιφανειακή απορρόφησή της στο υλικό της συσκευασίας. Εφαρμογές νισίνης μέσω νανοσωματιδίων θα αποτελεί πραγματική επανάσταση στην τεχνολογία τροφίμων και τα συστήματα ασφάλειας τροφίμων HACCP μια και ως φυσικό πρόσθετο έχει και καλό προφιλ στον καταναλωτή.  Έχει γίνει σχετική ερευνητική δουλειά για την οποία μπορείτε να διαβάστε περισσότερα στο:  http://www.foodqualitynews.com/Innovation/Antimicrobial-nisin-given-nano-boost-to-fight-listeria-for-longer/?c=amqwaxd8XYoTu5TJGSGyvA%3D%3D&utm_source=newsletter_daily&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%2BDaily

http://foodsafety.pblogs.gr/

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr