http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

ΠΣΕ: Αυξάνονται οι ελληνικές εξαγωγές

 
''Εάν η αυξητική αυτή πορεία των εξαγωγών συνεχιστεί και τους επόμενους 2 μήνες οι ελληνικές εξαγωγές θα σημειώσουν αύξηση κατά τουλάχιστον 3,5% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τα 15 δισ. ευρώ έναντι 14,2 δισ. ευρώ το 2009. Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές εξαγωγές είχαν μειωθεί κατά 17% το 2009, έναντι του 2008''.
Αυτό προκύπτει από έρευνα του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων ενώ σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, από τις αρχές του έτους έχει αυξηθεί κατά 10% ο αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Εξαγωγέων του συνδέσμου, καθώς και αντίστοιχη αύξηση προκύπτει από τις εγγραφές επιχειρήσεων στα Εξαγωγικά Μητρώα των κατά τόπους Επιμελητηρίων.
Περιθώρια αισιοδοξίας για θετικό πρόσημο στην πορεία των εξαγωγών το 2010, σε σχέση με το 2009,
αλλά και ενδείξεις αναπροσαρμογής του εξαγωγικού μοντέλου της χώρας, δίνει ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), για την περίοδο Ιανουάριος-Οκτώβριος 2010.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη: «ο εξωστρεφής προσανατολισμός της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, λαμβάνει μορφή κινήματος, με ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις να στρέφονται σε νέες αγορές, προκειμένου να εξασφαλίσουν αγοραστές και να εξισορροπήσουν τη μείωση της εγχώριας ζήτησης. Το θετικό είναι ότι αναπροσαρμόζεται ήδη το εξαγωγικό μοντέλο της χώρας και από την Εξωστρέφεια Ανάγκης φαίνεται μία δυναμική προς την Εξωστρέφεια Ευκαιρίας, με εμπροσθοφυλακή τα βιομηχανικά προϊόντα, πολλά εκ των οποίων ενσωματώνουν εξειδίκευση, καινοτομία και προστιθέμενη αξία».

Η ίδια αναφερόμενη στην πρόσφατα εξαγγελθείσα από τον Πρωθυπουργό, κ. Γ. Παπανδρέου και τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη, «Εθνική Στρατηγική για τις Εξαγωγές», τόνισε τα εξής: «αποτελεί ευτυχή συγκυρία ο συντονισμός του εξαγωγικού προσανατολισμού των ελληνικών επιχειρήσεων, με δράσεις υποστήριξης της εξωστρέφειας, που αναμένεται να προσδώσουν νέα δυναμική τους επόμενους μήνες, όπως το Πρόγραμμα «Εξωστρέφεια-Ανταγωνιστικότητα Επιχειρήσεων, που έχει ήδη προδημοσιευθεί και το Ταμείο Εξωστρέφειας που θα ακολουθήσει. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει άμεσα να προωθηθούν και λύσεις που αφορούν την άρση γραφειοκρατικών κυρίως κινήτρων στις εξαγωγές, ώστε να επιτευχθούν ταχύτερα και οι ενδιάμεσοι στόχοι προς τον διπλασιασμό της συμμετοχής των εξαγωγών στο ΑΕΠ ως το τέλος του 2014».

Οι ρυθμοί της αύξησης είναι εντονότεροι το τελευταίο τρίμηνο, γεγονός που αποτυπώνεται και στην αύξηση των ελληνικών εξαγωγών τον περασμένο Οκτώβριο. Συγκεκριμένα, μετά από υποχώρηση της τάξης του 9,6% τον περασμένο Σεπτέμβριο, η αξία των ελληνικών εξαγωγών κατά τον Οκτώβριο του 2010 αυξήθηκε κατά 24,1% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2009 και ανήλθε σε 1.584 εκ.€ από 1.277 εκ.€). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση σε επίπεδο μηνός, ξεπερνώντας και την επίδοση του Αυγούστου (+18,7%).


Αν τα στοιχεία της εκτίμησης για το μήνα Οκτώβριο προστεθούν στα στοιχεία του εννεαμήνου που έχει ήδη ανακοινώσει η ΕΛ-ΣΤΑΤ, οι εξαγωγές στο δεκάμηνο Ιαν.-Οκτωβρίου 2010 αυξήθηκαν κατά 4,3% σε σχέση με το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2009 και η αξία τους διαμορφώθηκε σε 12.580 εκ.€ από 12.057 εκ.€. Αντίθετα, οι εισαγωγές στο ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά -21,8% και η αξία τους υποχώρησε σε 32.004 εκ.€ από 40.910 εκ.€. Το αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων ήταν το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου να μειωθεί κατά 32,7% (από 28.853 εκ. στα 19.424 εκ. €).

   
Λιγότερες ποσότητες, μεγαλύτερη αξία στο 9μηνο

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν και από την ανάλυση της πορείας του όγκου των εξαγωγών κατά το 9μηνο του 2010, σε σχέση με την αξία τους. Την περίοδο Ιαν.-Σεπτεμβρίου 2010, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν σε αξία κατά 1,8% (σε 11.165 εκ.€ από 10.972 εκ.€). Αντίθετα, αν οι μεταβολές των εξαγωγών υπολογιστούν με βάση τον όγκο καταγράφεται συνολική μείωση της τάξεως του -17,1%.

Η μείωση αυτή οφείλεται κατά βάση στον περιορισμό του όγκου των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων κατά -52,6% και στη μεγάλη υποχώρηση των εξαγωγών καυσίμων (-22,7%), που δεν αντισταθμίστηκε από τον αυξημένο (8,7%) όγκο των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων και των ειδών και συναλλαγών μη ταξινομημένων κατά κατηγορίες (6,2%). Στα ίδια επίπεδα κυμάνθηκε ο όγκος των εξαγωγών πρώτων υλών (0,1%).

Ωστόσο, σημειώνεται ότι τα στοιχεία που αφορούν στον όγκο των εξαγωγών υπόκεινται σε συνεχείς διορθώσεις από τις τελωνειακές αρχές και την ΕΛΛ-ΣΤΑΤ και ενδέχεται να μην οδηγούν σε ακριβή και ασφαλή συμπεράσματα.

   
Ο χάρτης των εξαγωγών

Η ανοδική πορεία των εξαγωγών στο 9μηνο οφείλεται στην αύξηση της αξίας των εξαγωγών προς τις περισσότερες και σημαντικότερες γεωγραφικές περιοχές, κυρίως όμως στην κατά 2,2% αύξησή τους προς τον ανεπτυγμένο κόσμο (χώρες ΟΟΣΑ) που στο διάστημα Ιαν.-Σεπτεμβρίου 2010 απορρόφησε πάνω από το ήμισυ (58%) της αξίας τους.

Αυξημένες είναι οι εξαγωγές προς τους εταίρους μας στην ΕΕ(27) κατά 5,3%, την Κοινοπολιτεία των Ανεξάρτητων Κρατών (14,2%), τη Μ.Ανατολή & Β.Αφρική (2,5%) και οι χαμηλές σε αξία εξαγωγές προς τις άλλες Ανεπτυγμένες Χώρες (15,9%) και τη Ν.Α.Ασία (39,1%). Στον αντίποδα, οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν προς τις χώρες της Β.Αμερικής (-24,6%), τις Υπόλοιπες χώρες ΟΟΣΑ (-6%), και στις -μικρές ποσοστό συμμετοχής και αξίας- χώρες της Αφρικής (-25,6%) και της Λατινικής Αμερικής (-13,9%). Τέλος, στάσιμες παρέμειναν προς τις χώρες των Βαλκανίων (0,1%).

Οι επιδόσεις κατά μεγάλες κατηγορίες προϊόντων

Ως προς τη σύνθεση των εξαγωγών κατά μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, η υποχώρηση της αξίας των εξαγωγών καυσίμων κατά -2% και η στασιμότητα των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων (-0,8%) αντισταθμίστηκε κυρίως από την αύξηση των εξαγωγών των βιομηχανικών προϊόντων (1,7%), αλλά και την αυξημένη αξία εξαγωγών των υπόλοιπων κατηγοριών: πρώτες ύλες (8,1%) και είδη και συναλλαγές μη ταξινομημένα κατά κατηγορίες (42,9%).
http://www.paseges.gr/portal/cl/co/75df090c-4706-4356-b58a-5c7d19773d66

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr