http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

Ισχυροποιείται ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης

 
Αναβαθμίζεται και ισχυροποιείται ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) και παίρνει τη μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου σύμφωνα με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης. Στον νεοϊδρυόμενο ΣΕΔΗΚ- ΝΠΔΔ θα συμμετέχουν 63 Δήμοι της Κρήτης από τους οποίους 21 είναι από τα Χανιά, 11 από το Ρέθυμνο, 24 από το Ηράκλειο και 7 από το Λασίθι. Ως έδρα του νέου φορέα ορίζονται τα Γραφεία της ΤΕΔΚ Ρεθύμνου, ενώ γραφεία του ιδρύονται στις Τοπικές Ενώσεις Δήμων Κοινοτήτων όλων των Νομών του νησιού.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΕΔΗΚ Γιώργη Μαρινάκη (Δήμαρχο Ρεθύμνου), οι προσπάθειες των 60 Ελαιοκομικών Δήμων που με πρωτοβουλία τους συγκρότησαν το 2001 τον ΣΕΔΗΚ σαν ΝΠΙΔ (Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία) και που στήριξαν τις μέχρι σήμερα δραστηριότητες του,
δικαιώνονται. Παράλληλα όμως ανοίγουν και τον δρόμο στους νέους Καλλικρατικούς Δήμους που θα προκύψουν μετά τις εκλογές, να αναπτύξουν με ασφαλώς πιο αποτελεσματικό και ενιαίο τρόπο τις δικές τους προσπάθειες για την ελαιοκομία του νησιού που αποτελεί ένα σημαντικό πολιτισμικό και οικονομικό πόρο για την Κρήτη.
Δήμοι που μετέχουν στον νέο ΣΕΔΗΚ
Στον νέο ΣΕΔΗΚ ως Σύνδεσμο ΝΠΔΔ συμμετέχουν ως ιδρυτικά μέλη του οι παρακάτω 63 Δήμοι από τους αντίστοιχους νομούς της Κρήτης.

Νομός Χανίων: Μετέχουν οι εξής 21 Δήμοι: Χανίων, Κολυμβαρίου, Κρυονερίδας, Βάμου, Πλατανιά, Ανατολικού Σελίνου, Ελευθερίου Βενιζέλου, Ν. Κυδωνίας, Γεωργιούπολης, Κεραμειών, Μηθύμνης, Μουσούρων, Φρε, Σούδας, Πελεκάνου, Βουκολιών, Ακρωτηρίου, Ιναχωρίου, Καντάνου, Κισάμου, θερίσου.

Νομός Ηρακλείου: Μετέχουν οι εξής 24 Δήμοι: Ηρακλείου, Ν. Καζαντζάκη, Ζαρού, Βιάνου, Αρκαλοχωρίου, Αρχανών, Αστερουσίων, Γαζίου, Γοργολαΐνης, Γόρτυνας, Γουβών, Επισκοπής, Κόφινα, Θραψανού, Κρουσώνα, Μαλίων, Μοιρών, Νέας Αλικαρνασσού, Ρούβα, Τεμένους, Παλιανής, Τυμπακίου, Χερσονήσου, Τυλίσου.

Νομός Ρεθύμνης: Μετέχουν οι εξής 11 Δήμοι: Ρεθύμνης, Κουρητών, Νικηφόρου Φωκά, Συβρίτου, Λάμπης, Ανωγείων, Φοίνικα, Γεροποτάμου, Λαππαίων, Αρκαδίου, και Κουλούκωνα.

Νομός Λασιθίου: Μετέχουν οι εξής 7 Δήμοι: Αγίου Νικολάου, Σητείας, Ιεράπετρας, Ιτάνου, Νεάπολης, Μακρύ Γιαλού και Λεύκης.

Οι στόχοι του νέου Συνδέσμου αφορούν στην οργάνωση εκθέσεων προβολής του προϊόντος, διαγωνισμών ποιότητας, μέσων συσκευασίας και μέσων ενημέρωσης σε Περιφερειακό, Εθνικό και Διεθνές επίπεδο / προώθηση της κατανάλωσης παρθένου ελαιολάδου από επιχειρήσεις προετοιμασίας, η προσφοράς φαγητών, γλυκών και άλλων εδεσμάτων / προώθηση της βελτίωσης της ποιότητας του ελαιολάδου με εκπόνηση και υποβολή σχετικών προτάσεων και υλοποίηση ανάλογων έργων ή μέτρων σε επίπεδο ομοειδών γειτονικών Δήμων / συμβολή στην κατάρτιση των ελαιοπαραγωγών στην παραγωγή προϊόντος Πιστοποιημένου, ΠΟΠ ή ΠΓΕ / Ολοκληρωμένης διαχείρισης και Βιολογικής καλλιέργειας.

Παράλληλα όμως θα υπάρχει η παροχή συνδρομής για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτιστοποίηση της απόδοσης των Συνεταιρικών και Ιδιωτικών επιχειρήσεων έκθλιψης, τυποποίησης και εμπορίας ελαιολάδου που λειτουργούν στα όρια των Δήμων, η συνδρομή στην εξεύρεση και εφαρμογή βελτιωμένων μεθόδων διαχείρισης των αποβλήτων των ελαιοτριβείων, η οργάνωση Παρατηρητηρίου Αγοράς του ελαιόλαδου το οποίο θα ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς και τις επιχειρήσεις εμπορίας για τις τιμές παραγωγού και καταναλωτή, τις εκτιμήσεις για την παραγωγή, την κατανάλωση, τα αποθέματα, και τις εισαγωγές και εξαγωγές του προϊόντος σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο και η κατάρτιση μελετών και ο σχεδιασμός και η υλοποίηση προγραμμάτων, έργων και δράσεων σχετικά με τους προαναφερθέντες στόχους με χρηματοδότηση από αντίστοιχα Τοπικά, Εθνικά ή Κοινοτικά Προγράμματα

Τέλος ο νέος ΣΕΔΗΚ στοχεύει στο να συνδέσει την Ελιά με τον πολιτισμό μέσω: της προστασίας και αξιοποίησης των ελαιώνων περιβαλλοντικής αξίας και δένδρων εξαιρετικού κάλους η μνημειακού χαρακτήρα, των αρχαιολογικών μνημείων και ευρημάτων που σχετίζονται με την πολιτισμική κληρονομιά της ελαιοκομίας της Κρήτης, προωθώντας την ίδρυση και λειτουργία μουσείων ελιάς σε αναπαλαιωμένα Ελαιοκομικά κτήρια των Δήμων και η συγκρότηση Δικτύων προβολής και λειτουργίας αυτών. Με παράλληλη όμως παραγωγή και έκδοση ειδικών έντυπων που θα συμβάλλουν στη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και την αύξηση της κατανάλωσης του Κρητικού ελαιόλαδου, ανάπτυξη συνεργασιών με ανάλογους Συνδέσμους και Φορείς σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και φυσικά την προστασία και αποκατάσταση ελαιώνων από υπερβολική ή πλημμελή χρήση αγροχημικών, πλημμύρες, διάβρωση του εδάφους, πυρκαγιές, χιονοπτώσεις, παγετούς και άλλες δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
http://www.paseges.gr/portal/cl/co/63048905-2c89-4a27-bae2-ca7c20ea05fa

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr