http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

Κατώτερη εγγυημένη τιμή ζητούν για ροδάκινο και αχλάδι




ImageΣε κινητοποίηση με τα τρακτέρ έξω από την πύλη του εργοστασίου της ΕΛΒΑΚ την Τετάρτη 14 Ιουλίου αποφάσισαν να προχωρήσουν οι παραγωγοί ροδάκινων και αχλαδιών μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού Λάρισας, των Αγροτικών Συλλόγων της επαρχίας Τυρνάβου και των συνεταιρισμών της επαρχίας Τυρνάβου, μετά την επαρχιακή συγκέντρωση που πραγματοποίησαν το βράδυ της Δετυτέρας 5 Ιουλίου στην Κεντρική Πλατεία του Αμπελώνα. Για την καλύτερη οργάνωση της κινητοποίησης αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί και μια Οργανωτική Σύσκεψη στην οποία καλούνται όλοι οι ροδακινοπαραγωγοί και οι αχλαδοπαραγωγοί και όλοι οι φορείς, την Παρασκευή 9 Ιούλη στις 9 το βράδυ στο παλαιό Δημαρχείο Αμπελώνα.
Όπως τονίσθηκε από τους ομιλητές, για μια ακόμα χρονιά η Ένωση Κονσερβοποιών (ΕΚΕ) με την παρελκυστική της τακτική, επιχειρεί να πάρει την φετινή παραγωγή για μία ακόμα φορά σε εξευτελιστικές τιμές. Χρονιά που όπως τόνισαν οι ομιλητές, οι συνθήκες ευνοούν καλύτερη τύχη για τον αγρότη- ροδακινοπαραγωγό και την παραγωγή του καθώς δεν υπάρχουν ουσιαστικά αποθέματα από την περσινή χρονιά σε κομπόστα, ενώ έχουν εξαντληθεί αυτά του κύβου και του χυμού. Αυτές οι εξελίξεις σε συνδυασμό με την μικρή κάμψη του ευρώ έναντι του δολαρίου και τις ζημιές στη Χιλή δημιουργούν ένα ευνοϊκό πεδίο για την δια μόρφωση της φετινής τιμής Παρελκυστική τακτική των κονσερβοποιών που ευνοείται και από την στάση «Πόντιου Πιλάτου» στις σχετικές δύο μέχρι τώρα συναντήσεις, που ακολουθεί  η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου στο όνομα της «ελεύθερης αγοράς» και της μη παρέμβασης σε αυτή που ακολουθεί, αφήνοντας ουσιαστικά τους ροδακινοπαραγωγούς έρμαια των κονσερβοβιομηχάνων .
Τα βασικά αιτήματα του Πλαισίου της Επαρχιακής Συγκέντρωσης είναι η διεκδίκηση Κατώτερης Εγγυημένης Ικανοποιητικής Τιμής, έτσι ώστε να καλύπτεται το κόστος παραγωγής και το κόστος της ζωής μια αγροτικής οικογένειας έτσι ώστε να αφήνει ένα ικανοποιητικό εισόδημα αλλά και προοπτική για την καλλιέργεια. Τιμή που για φέτος διεκδικείται στα 35 λεπτά για τα βιομηχανικά ροδάκινα και στα 45 λεπτά στα βιομηχανικά αχλάδια. Η τιμαριθμική αναπροσαρμογή χωρίς παρακρατήσεις, της ενιαίας επιδότησης. Καθώς τέλος την ουσιαστική παρέμβαση του κράτους και την αναβάθμιση του ρόλου των Συνεταιρισμών συνολικά στον τομέα των Οπωροκηπευτικών.
Όπως τονίσθηκε από τους ομιλητές, παραμένουμε η χώρα με το μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας παραγωγής σε κονσερβοποιημένο ροδάκινο και αχλάδι παρά την κατάργηση της θεσμικής τιμής, των εξαγωγικών επιδοτήσεων, την αποσύνδεση και ουσιαστική μείωση της επιδότησης από την παραγωγή, την επιβολή του απαράδεκτου θεσμού των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων και Συμφωνιών, την επιβολή πλαφόν 300.000 τόνων στην παραγωγή και των άλλων αντιαγροτικών πολιτικών & ρυθμίσεων που προβλέπει η ΚΟΑ Οπωροκηπευτικών στα πλαίσια και της τελευταίας αντιαγροτικής αναθεώρησης της ΚΑΠ. Εξελίξεις που όπως επεσήμαναν, οδήγησαν στη μείωση αυτή την 10ετία από το 65% στο 50% της παραγωγής, το μερίδιο αγοράς που κατέχουμε. Αρνητικές εξελίξεις που οδήγησαν, όπως επίσης τονίστηκε, στο ξεπάτωμα χιλιάδων στρεμμάτων τόσο στο νομό Λάρισας όσο και στη Μακεδονία τα τελευταία χρόνια και ειδικά πέρυσι. Αντιαγροτικές πολιτικές και ρυθμίσεις που οδηγούν σε αδιέξοδο 30.000 αγροτικά νοικοκυριά που ασχολούνται με το βιομηχανικό ροδάκινο και το βιομηχανικό αχλάδι καθώς και περίπου 10000 εργαζόμενους στις κονσερβοποιίες και το όλο κύκλωμα παραγωγής.
Η Επαρχιακή Συγκέντρωση όπως τόνισαν οι διοργανωτές, πραγματοποιείται την ίδια ημέρα της αντίστοιχης Νομαρχιακής Κινητοποίησης που οργανώνουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι και η Επιτροπή Αγώνα του νομού Πέλλας έξω από το κτήριο της Νομαρχίας, με τα ίδια ενιαία αιτήματα, ενώ συντονισμός υπάρχει και με τον ν. Ημαθίας, έτσι που για πρώτη φορά να έχει επιτευχθεί ουσιαστικά πανελλαδικός συντονισμός στα αιτήματα και τον αγώνα.
http://www.agronews.gr/content/view/58555/36/lang,el/

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr