http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

::food news::Οργή από αγελαδοτρόφους για de minimis στο γάλα


Image«Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και με πολλές εκκρεμότητες του υπουργείου προς τους αγελαδοτρόφους, τέτοιες απαράδεκτες αποφάσεις, να κατανείμει βάσει των ετήσιων παραδόσεων γάλακτος και όχι βάσει των τόνων που παρήχθησαν τα ποσά στήριξης, μας απογοητεύουν και ταυτόχρονα μας πεισμώνουν να αγωνιστούμε για την άρση της αδικίας» δηλώνει σε τοπική εφημερίδα της Θεσσαλίας ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Νομού Λάρισας Αποστόλης Μωραΐτης.

Σύμφωνα με τον κ. Μωραΐτη «η φιλοσοφία του υπουργείου, με βάση την οποία έγινε η κατανομή των πιστώσεων του de minimis είναι να εξυπηρετήσει τους πάντες και εξισώνει τον αγελαδοτρόφο με μία και μοναδική αγελάδα που παράγει για την κάλυψη των προσωπικών του αναγκών και αυτόν που έχει επενδύσει για να παράγει τόνους γάλακτος, με βάση τις αυστηρές προϋποθέσεις που θέτουν οι βιομηχανίες».

Ο κ. Μωραΐτης, αφού διευκρινίζει ότι «ο εχθρός του κλάδου δεν είναι ο αγελαδοτρόφος των δύο ή τριών αγελάδων, αλλά οι άσχετοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που αποφάσισαν να κάνουν ψηφοθηρική πολιτική, εις βάρος μας. Λαϊκίζουν και προσπαθούν να μας διχάσουν.

Από τη μία υποστηρίζουν ότι στόχος του υπουργείου είναι η προώθηση των ποιοτικών προϊόντων και από την άλλη δίνουν τα ίδια χρήματα στον παραγωγό που διαθέτει μερικές αγελάδες με αυτούς που προχώρησαν σε σημαντικές επενδύσεις. Για μας το θέμα δεν είναι οικονομικό, αλλά ηθικό. Άλλωστε η ενίσχυση είναι μικρή. Προτιμούμε τα χρήματα αυτά να διατεθούν για τη διαφήμιση του φρέσκου γάλακτος, παρά να καταλήξουν στην τσέπη μας. Σήμερα αυτοί που παράγουν το 80% του ελληνικού γάλακτος στη χώρα βρίσκονται επί ποδός πολέμου. Δεν φτάνει που οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί μας έλαβαν το de minimis πέρυσι τον χειμώνα, σε μας φθάνει καθυστερημένα και μειωμένα.

Ένα ακόμη στοιχείο που μας εξόργισε, είναι ότι οι απαράδεκτες αυτές αποφάσεις ανακοινώθηκαν μετά τις συναντήσεις που είχε η Ομοσπονδία με το Υπουργείο. Εκτιμώ ότι προσπάθησαν να εμφανίσουν τις αποφάσεις τους ως κοινά αποδεκτές, κάτι φυσικά που δεν υφίσταται. Και πώς να τις δεχτούμε όταν η πρότασή μας «η κατανομή του 1,5 εκατ. ευρώ να γίνει βάσει των 700 τόνων που παρήχθησαν το 2009 και τα χρήματα που θα έπαιρνε κάποιος ανέρχονταν στα 4.500 ευρώ και τώρα με την κατανομή της ετήσιας παράδοσης, το μεγαλύτερο ποσό της ενίσχυσης δεν ξεπερνά τα 600 ευρώ».

Να σημειωθεί ότι τόσο ο Σύλλογος Αγελαδοτρόφων Λάρισας, όσο και η Ομοσπονδία θα διαμαρτυρηθούν έντονα με την αποστολή υπομνήματος προς την ηγεσία του Υπουργείου, αλλά και τα πολιτικά κόμματα, ζητώντας την συμπαράστασή τους.

Η σχετική απόφαση

Να σημειωθεί ότι το Υπουργείο όρισε η κατανομή να γίνεται βάσει των ετήσιων παραδόσεων γάλακτος όπως αυτές διαμορφώθηκαν κατά το έτος 2009, δηλαδή:

Στους παραγωγούς με ετήσιες ισοδύναμες παραδόσεις από 3.000 μέχρι 25.000 κιλά κατανέμεται εφάπαξ ποσό 150 ευρώ, από 25.000 μέχρι 50.000 κιλά κατανέμεται εφάπαξ ποσό 300 ευρώ, από 50.000 μέχρι 100.000 κιλά κατανέμεται εφάπαξ ποσό 400 ευρώ, από 100.000 μέχρι 150.000 κιλά150.000 κιλά και άνω κατανέμεται εφάπαξ ποσό 600 ευρώ. κατανέμεται εφάπαξ ποσό 500 ευρώ, από

Οι αγελαδοτρόφοι ουσιαστικά υποστηρίζουν ότι ο παραγωγός που παραδίνει 3 τόνους με μία αγελάδα θα πληρωθεί 150 ευρώ και ο παραγωγός που επένδυσε και παραδίνει πάνω από 150 τόνους θα λάβει 600 ευρώ. Δηλαδή η ενίσχυση είναι 1,8 ευρώ/τόνο, ποσό ευτελές για τον αγελαδοτρόφο που ξοδεύει για να εκσυγχρονίσει τη μονάδα του.

agrosnews.gr

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr