http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

Coca-Cola 3Ε: Αύξηση κερδών παρά την υποχώρηση πωλήσεων

Παρά τη δύσκολη συγκυρία που επηρέασε τις πωλήσεις του Ομίλου Coca-Cola 3Ε στη χρήση 2009 -λόγω της επιδείνωσης των εμπορικών συνθηκών στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες αγορές- η αύξηση των καθαρών κερδών και κυρίως οι ισχυρές ταμιακές ροές που παρουσίασε καλλιέργησαν προσδοκίες, καθώς αναμένεται να επιτρέψουν αύξηση στο μέρισμα ανά μετοχή σε ετήσια βάση.
Σύμφωνα με αυτή τη μερισματική πολιτική, το καταβαλλόμενο ποσό στους μετόχους να ανέρχεται στο 20-30% των συγκρίσιμων καθαρών κερδών.
Στη χρήση 2009 τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη του ομίλου Coca-Cola 3Ε ανήλθαν σε 437 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 3% σε σχέση με το 2008, ενώ τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις ανήλθαν σε 6,544 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 6% σε σχέση με το 2008.
Ο όγκος των πωλήσεων διαμορφώθηκε σε 2,069 δισ. κιβώτια, σημειώνοντας πτώση 2% (ενώ εξαιρουμένων των αποτελεσμάτων της Socib S.p.A. ο όγκος πωλήσεων ανήλθε σε 2,010 δισ. κιβώτια σημειώνοντας πτώση 5%).
Οι ταμιακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες, συνυπολογιζόμενης της επίδρασης των καθαρών κεφαλαιουχικών δαπανών, έφτασαν τα 546 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 284 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2008, ενώ η διοίκηση του ομίλου προβλέπει περαιτέρω ενίσχυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ περίπου μέχρι το τέλος τους 2012.
Τι βλέπει το 2010
Η εταιρεία περιμένει από το 2010 και έπειτα επιπλέον ετήσιο όφελος 50 εκατ. ευρώ από πρωτοβουλίες αναδιάρθρωσης που ξεκίνησαν το 2009 (εκ των οποίων 20 εκατ. ευρώ έχουν ήδη πραγματοποιηθεί το 2009). Σημειώνεται επίσης ότι η Coca-Cola 3Ε συνεχίζει να επωφελείται από μια ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και καλή ρευστότητα, χωρίς να έχει υποχρεώσεις αναχρηματοδότησης ομολογιακού δανεισμού μέχρι το 2011 (στα 2,175 δισ. ευρώ ο καθαρός δανεισμός στο κλείσιμο του 2009).
Στο δ' τρίμηνο του 2009 οι πωλήσεις συνέχισαν να επηρεάζονται από τις δυσχερείς εμπορικές συνθήκες, οι οποίες παρουσιάζουν μεγαλύτερες αντοχές στις ανεπτυγμένες χώρες.
Αυτές οι αρνητικές τάσεις αντισταθμίστηκαν μερικώς από την επίτευξη μειωμένων εξόδων. Τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη του ομίλου στο δ' τρίμηνο ανήλθαν σε 26 εκατ. ευρώ από 2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2008. Στο ίδιο διάστημα ο όγκος των πωλήσεων διαμορφώθηκε σε 452 εκατ. κιβώτια, σημειώνοντας πτώση 8%, ενώ τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις ανήλθαν σε 1,393 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 12%.
Συγκρισιμότητα
Τα συγκρίσιμα οικονομικά μεγέθη δεν περιλαμβάνουν τα έξοδα αναδιάρθρωσης, τα μη επαναλαμβανόμενα κονδύλια και την έκτακτη φορολογική εισφορά στην Ελλάδα, περιλαμβάνουν όμως τα αποτελέσματα της Socib S.p.A., η οποία εξαγοράσθηκε το Δεκέμβριο του 2008.
Τα μη επαναλαμβανόμενα κονδύλια κατά το 2009 αφορούν σε πληρωμές από τους ασφαλιστές του ομίλου σχετικά με τις ζημιές που υπέστη η εταιρεία στη Νιγηρία το 2008. Τα μη επαναλαμβανόμενα κονδύλια το 2008 περιλαμβάνουν την απομείωση αξίας ορισμένων στοιχείων ενεργητικού και ασώματων πάγιων στοιχείων.
Δ. Κωνσταντίνου
Για την προσαρμοστικότητα του ομίλου στις οικονομικές συνθήκες μίλησε σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο Δώρος Κωνσταντίνου, διευθύνων σύμβουλος της Coca-Cola 3Ε.
Εδωσε έμφαση στην επίτευξη ισχυρών ταμιακών ροών και εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το εγγύς μέλλον λόγω της εύθραυστης ψυχολογίας των καταναλωτών στις αγορές που έχει παρουσία ο όμιλος, ωστόσο μίλησε για αξιοποίηση επενδυτικών ευκαιριών ανάπτυξης. «...Θα συνεχίσουμε να κινούμαστε με γνώμονα το μακροπρόθεσμο συμφέρον της επιχείρησής μας, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον μας στην αναγνώριση νέων μακροπρόθεσμων ευκαιριών ανάπτυξης». Σχετικά με τα μερίδια αγοράς, όταν ρωτήθηκε στο πλαίσιο conference call, για την ενημέρωση των αναλυτών, τόνισε ότι στις περισσότερες αγορές η Coca-Cola 3Ε κερδίζει μερίδια. 
Πηγή: naftemporiki.gr

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr