http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

ΑΥΞΗΣΗ ΕΦΚ ΚΑΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΣΕ ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΤΣΙΓΑΡΑ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

«Πόθεν έσχες» για όλους xωρίς αναδρομική ισχύ
Την εφαρμογή ενός καθολικού «πόθεν έσχες» για τα εισοδήματα του 2010, την αύξηση του ειδκού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και ενδεχομένως σε ποτά και τσιγάρα, προανήγγειλε ο υπ. Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής και της αύξησης των κρατικών εσόδων.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση περιλαμβάνονται η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η αλλαγή στο σύστημα των φορολογικών ελέγχων, η θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων με τη δήλωση του συνόλου σχεδόν των δαπανών διαβίωσης και με δειγματοληπτικούς ελέγχους, η διεύρυνση του «πόθεν έσχες» και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να αλλάξει τα έντυπα της Εφορίας ώστε να γνωρίζουν οι αρχές την ακριβή περιουσιακή κατάσταση των πολιτών που δηλώνουν προκλητικά χαμηλά εισοδήματα και διαθέτουν αυτοκίνητα, ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία.
Οι φορολογούμενοι που θα επιλέγονται θα ελέγχονται για τον τρόπο απόκτησης των περιουσιακών τους στοιχείων και για το εάν τα χρήματα που δαπάνησαν για να αποκτήσουν την περιουσία τους προήλθαν από νόμιμες πηγές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι η σχετική ρύθμιση για το «πόθεν έσχες» δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, δηλαδή στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του 2011 (όπου θα καταγραφούν οι τραπεζικές καταθέσεις έως τα τέλη του 2010) δεν θα γίνει αναδρομικός έλεγχος.
Από το 2011 και μετά, όπου παρατηρείται σημαντική αύξηση των καταθέσεων η οποία δεν δικαιολογείται από τα δηλωθέντα εισοδήματα, θα γίνεται έλεγχος.
Ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, λέγοντας ότι θα υπάρξει διαδικασία προσαρμογής σταδιακά με το μέσο όρο της ΕΕ.
Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι ο ειδικός φόρος σταδιακά θα ανέλθει στα 352 ευρώ από 302 σήμερα (είχε προηγηθεί αύξηση 20% την περίοδο 2006-2009).
Επίσης, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο αύξησης των ειδικών φόρων σε ποτά και τσιγάρα, καθώς, όπως είπε και ο υπουργός, είναι πολύ χαμηλοί σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ.
eleftheria.gr

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr