Κατά τον κ. Παπαστάμκο, η συμφωνία που διαπραγματεύθηκε η Επιτροπή θέτει σε κίνδυνο την ισορροπία του τομέα ζάχαρης στην ΕΕ, καθώς προβλέπει τη χορήγηση στις εν λόγω χώρες αδασμολόγητων ποσοστώσεων για την εισαγωγή ζάχαρης στην ΕΕ, καθώς και ετήσια αύξηση 3% κατ' έτος επί της αρχικής ποσόστωσης. Σημειώνεται ότι το Περού αποτελεί καθαρό εισαγωγέα ζάχαρης. Προκειμένου, συνεπώς, να ανταποκριθεί στις πρόνοιες της συμφωνίας εκτιμάται ότι θα ενεργοποιήσει τη διαδικασία του τριγωνικού εμπορίου, σύμφωνα με την οποία θα εισάγει ζάχαρη από την παγκόσμια αγορά για εσωτερική κατανάλωση και θα εξάγει την εγχώρια παραγωγή αδασμολόγητα στην ΕΕ.
Συνεπώς, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής ζητεί από την Επιτροπή να αιτιολογήσει τις παραχωρήσεις που ανέλαβε, δεδομένης της κατάστασης του τομέα της ζάχαρης στις εν λόγω χώρες και να διευκρινίσει πώς θα διασφαλισθεί η αποτροπή ανάπτυξης τριγωνικού εμπορίου.
Στην απάντησή της η Επιτροπή αναφέρει ότι "έχει πλήρη επίγνωση του ευαίσθητου χαρακτήρα του τομέα της ζάχαρης στο γενικό πλαίσιο των διαπραγματεύσεών της σε διεθνές επίπεδο. Αυτό αποδεκνύεται από το γεγονός ότι οι παραχωρήσεις που προσέφερε η ΕΕ τόσο στην Κολομβία, όσο και στο Περού περιορίζονται μόνον στο άνοιγμα ποσοστώσεων".
Κατά την Επιτροπή "οι παραχωρήσεις αυτές κρίθηκαν απαραίτητες για την επίτευξη ισορροπημένης συμφωνίας η οποία θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των μερών της διαπραγμάτευσης και θα είναι περιορισμένου χαρακτήρα όσον αφορά τον όγκο της. Η αυτόματη ετήσια αύξηση ύψους 3% υπολογίζεται με βάση τον αρχικό όγκο των ποσοστώσεων και όχι με βάση τις ποσοστώσεις που θα ανοίγονται κάθε έτος. Συνεπώς θα αυξάνεται ελάχιστα με το πέρασμα του χρόνου".
Τέλος, η Επιτροπή συμφωνεί με τον Έλληνα Eυρωβουλευτή ότι "το τριγωνικό εμπόριο ζάχαρης (swaps) μεταξύ των εισαγωγών και της εθνικής παραγωγής δεν είναι η επιθυμητή εξέλιξη". Σημειώνει σχετικά ότι "εξερεύνησε τρόπους αντιμετώπισης του εν λόγω θέματος. Στην περίπτωση της Κολομβίας και του Περού θεώρησε ότι είναι θεμιτό το αίτημά τους για βελτίωση των υφιστάμενων συνθηκών πρόσβασης στην αγορά ζάχαρης στην ΕΕ, καθώς και οι δύο χώρες διαθέτουν παραγωγικές και εξαγωγικές δυνατότητες. Η Επιτροπή πιστεύει ότι, παράλληλα με την επιβολή αυστηρών κανόνων προέλευσης, δύναται να συμβάλει αποτελεσματικά στην ανάπτυξη ενός γνήσιου τομέα στις οικείες χώρες, με την εξασφάλιση, μέσω των συμφωνιών μας, ότι θα καλύπτουν με συνέπεια τις ποσοστώσεις που θα τους χορηγούμε. Συνεπώς, η Επιτροπή έχει τη βεβαιότητα ότι η μελλοντική εμπορική συμφωνία δεν θα αποτελέσει κίνητρο για τριγωνικό εμπόριο".
paseges.gr