Φαγητό δεν τρώμε μόνο όταν πεινάμε. Αντίθετα, αρκετές φορές η κατανάλωση τροφών υπαγορεύεται από συναισθηματικούς παράγοντες και αιτίες. Το φαγητό αυτό μπορεί να ονομαστεί και «συναισθηματικό φαγητό».
Αυτός ο τρόπος διατροφής έχει ωστόσο ως αποτέλεσμα, την προσθήκη αχρείαστων κιλών που δημιουργούν πρόβλημα στη γραμμή και τη σιλουέτα.
Ακολουθούν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να σταματήσετε το «συναισθηματικό φαγητό» και να αποκτήσετε ξανά τη διάθεση και τη γραμμή σας.
1. Μάθετε τι κρύβεται πίσω από τις τροφές
Για παράδειγμα αν θέλετε σοκολάτα ίσως νιώθετε μόνοι. Η κατανάλωση σοκολάτας δημιουργεί ευφορία, το ίδιο αισθάνεστε όταν σας δείχνουν οι άλλοι ότι σας αγαπούν. Επιθυμείτε κάτι αλμυρό; Νιώθετε αγχωμένοι – οι λιγούρες για αλμυρές τροφές είναι συνήθης ένδειξη πίεσης των
επινεφρίδιων.
2. Ανακαλύψτε τις αιτίες
«Τρώω για να μη μιλάω»: Τρώτε για ν’ αποφύγετε τη σύγκρουση, με αποτέλεσμα να «πεινάτε» όταν οι άλλοι σας μιλούν άσχημα, σας εκμεταλλεύονται ή σας μειώνουν.
«Δε θέλω να ακολουθώ προγράμματα»: Νιώθετε ότι πεινάτε επειδή μόλις ξεκινήσατε δίαιτα αλλά δεν σας αρέσει να σας υποδεικνύουν τι να φάτε.
«Δεν έχω αγάπη – αλλά έχω φαγητό»: Αν οι σχέσεις σας δεν ικανοποιούν μια βασική ανάγκη, όπως η εμπιστοσύνη ή η ασφάλεια, ίσως τρώτε για να καλύψετε αυτό το κενό.
«Φοβάμαι ενδόμυχα να είμαι αδύνατος/η»: Ξέρετε ότι αυτό θα επιφέρει αλλαγές και φοβάστε.
3. Εντοπίστε αν πεινάτε πραγματικά
Η συναισθηματική πείνα:
-Εμφανίζεται ξαφνικά, χωρίς να γουργουρίζει το στομάχι.
-Υπάρχει επιθυμία για μια συγκεκριμένη τροφή, και συνήθως είναι κάτι ανθυγιεινό.
-Αν τελικά φάτε, δεν σταματάτε μέχρι να τελειώσει όλη η συσκευασία.
-Νιώθετε ενοχές ή μετανιώνετε μόλις τελειώσετε.
4. Τι να κάνετε όταν σας πιάνουν οι λιγούρες
Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:
Αναρωτηθείτε: «Πραγματικά πεινάω για φαγητό ή αποζητώ κάτι άλλο;»
Σκεφτείτε: Τι προσπαθείτε να καταπιέσετε; Σταματήστε, αναπνεύστε και σκεφτείτε τη μέρα σας, τι συνέβη που σας έκανε να «πεινάσετε».
Δράστε: Κάντε κάτι που σας βοηθά να διαχειριστείτε το συναίσθημα – μια βόλτα έξω για να σκεφτείτε καθαρά, ένα τηλεφώνημα σε ένα φίλο ή το να γράψετε πώς νιώθετε.
Μιλήστε: Οι άλλοι μπορούν να σας βοηθήσουν. Μιλήστε μαζί τους, αν μπορείτε, για τα προβλήματά σας – είναι λιγότερο πιθανό να καταβροχθίσετε ό,τι βρείτε όταν δεν είστε μόνοι.
Αγαπήστε τον εαυτό σας: Μην αυτοτιμωρείστε, ακόμα κι αν τελικά κάνατε την κραιπάλη.
Το μυστικό
Οι τροφές με ζάχαρη και υδατάνθρακες ενισχύουν τη σεροτονίνη στον εγκέφαλο και παίρνετε μια δόση ευφορίας όταν τις καταναλώνετε, αλλά δεν είναι ο κύριος λόγος που στρέφεστε σ’ αυτές. Ουσιαστικά, χρησιμοποιείτε το φαγητό ως αντιπερισπασμό στα συναισθήματά σας.
Πηγή: omorfamystika.gr