«Φαρμάκι» για τους καταναλωτές, «πικρό ποτήρι» για τους παραγωγούς: Οι απανωτές αυξήσεις στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και τον ΦΠΑ θέτουν πλέον σε κίνδυνο σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ούζου. Μόνο στο διάστημα των τελευταίων 15 μηνών, ο ΕΦΚ στο ποτό-σήμα κατατεθέν της χώρας μας στο εξωτερικό αυξήθηκε κατά 124%. Το …κερασάκι στην τούρτα ήταν φυσικά η τελευταία αύξηση 30% που ανακοίνωσε η κυβέρνηση τον περασμένο Μάιο.
Και, βέβαια, έπεται συνέχεια με την νέα αύξηση του ΦΠΑ στο 23% (από 19% που ήταν πριν από μερικούς μήνες πριν αυξηθεί στο 21%) η οποία θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιούλιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον οι φόροι έχουν φθάσει σε ορισμένες περιπτώσεις να αποτελούν ή ακόμα και να ξεπερνούν το 70%-80% της λιανικής τιμής των προϊόντων.
Όπως επισήμανε το προεδρείο του ΣΕΑΟΠ (Σύνδεσμος Ελληνικών Αποσταγμάτων Οινοπνευματωδών Ποτών) στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης με εκπροσώπους του Τύπου την Τετάρτη 16 Ιουνίου, οι νέες αυξήσεις δημιουργούν πρόσθετη επιβάρυνση στους παραγωγούς. Όπως είναι γνωστό, ο ΕΦΚ αποδίδεται σε περίοδο 30 ημερών τη στιγμή που οι επιχειρήσεις πληρώνονται με επιταγές 180 ημερών. Την κατάσταση επιδεινώνει η «σφικτή» πολιτική των τραπεζών που έχουν κλείσει τις στρόφιγγες χρηματοδότησης.
Παρά τις υψηλές πληθωριστικές πιέσεις, οι επιχειρήσεις του κλάδου καταβάλλουν συστηματική προσπάθεια τους τελευταίους μήνες να συγκρατήσουν τις τιμές απορροφώντας τις αυξήσεις. Ωστόσο, ο αντίκτυπος στις πωλήσεις και την κατανάλωση είναι εμφανής: Μέχρι τον περασμένο Απρίλιο (πριν δηλαδή τεθεί σε εφαρμογή η τελευταία αύξηση του ΕΦΚ) ο ΣΕΑΟΠ υπολόγιζε την πτώση της κατανάλωσης στο 20%. Οι νέες εκτιμήσεις χαμηλώνουν ακόμα περισσότερο τον πήχη, κοντά στο 30%.
Το αρνητικό οικονομικό περιβάλλον, όπως είναι λογικό, επηρεάζει και την πολύ σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα του κλάδου που παίζει κομβικό ρόλο στην αναπτυξιακή του πορεία. Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των μεσογειακών χωρών στον ΕΦΚ στο αλκοόλ και την Πέμπτη μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.
Ο κ. Χάρης Μαυράκης, γραμματέας του ΣΕΑΟΠ δηλώνει σχετικά: « Ως σύνδεσμος αλλά και ως επιχειρηματίες κατανοούμε την αναγκαιότητα της υιοθέτησης μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες. Ωστόσο, το ζητούμενο είναι να μην εφαρμόζονται νέα μέτρα με αιφνίδιο τρόπο και προτού προηγηθεί διάλογος με τους φορείς, καθώς κάτι τέτοιο επιβαρύνει τη βιωσιμότητα των παραγωγικών επιχειρηματικών μονάδων όσο και τους εργαζόμενους που απασχολούνται στον κλάδο αλλά και στην περιφερειακή αγορά (εστιατόρια, ξενοδοχεία, κέντρα διασκέδασης, μπαρ, αλυσίδες σούπερ μάρκετ, κάβες). Δεν είναι δεδομένο ότι η αύξηση της φορολογίας στα ποτά μπορεί να συνεισφέρει τα προσδοκώμενα στα έσοδα του κράτους, καθώς τα συγκεκριμένα μέτρα οδηγούν στη μείωση της κατανάλωσης».
http://www.agronews.gr/content/view/58094/200/lang,el/