Ακόμη δεν έχουν ανακοινώσει οι βιομηχανίες επεξεργασίας ροδάκινου τις τιμές απορρόφησης της εφετινής παραγωγής κι ενώ ο διάλογος μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, των παραγωγών και εκπροσώπων της βιομηχανίας δεν έχει ολοκληρωθεί.
Το ζητούμενο για τους παραγωγούς είναι μια αξιοπρεπής τιμή, τονίζει, το μέλος του ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Αραφαηλίδης, αφού πέρσι ο παραγωγός εισέπραξε «καθαρά» περί τα 13 - 13,5 λεπτά του ευρώ για κάθε κιλό, συν την πρόσθετη στήριξη που έλαβαν από το υπουργείο.
Την εφετινή χρονιά, δεδομένου ότι ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μιχάλης Καρχιμάκης, ξεκαθάρισε σε προηγούμενη σύσκεψη, ότι δεν θα επαναληφθεί ξανά ανάλογο πρόγραμμα στήριξη, η αγωνία των παραγωγών εντείνεται.
Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών αναμένουν να
πραγματοποιήσουν νέα συνάντηση στο ΥΠΑΑΤ, όπως είχαν συμφωνήσει στην προηγούμενη σύσκεψη στο υπουργείο.
Θυμίζουμε ότι τότε η ΠΑΣΕΓΕΣ είχε υποβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις, ζητώντας μεταξύ άλλων, έγκαιρη δήλωση για το ύψος τις ποσότητας που προτίθενται ν' απορροφήσουν, ενδεικτικές τιμές παραγωγού, πριν τη συγκομιδή, αλλά και εγγυήσεις για την καταβολή των χρημάτων εκ μέρους των μεταποιητών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μιχάλη Καρχιμάκη, οι συμμετέχοντες, το 2009 οι βιομηχανίες απορρόφησαν συνολικά 315 χιλιάδες τόνους, εκ των οποίων οι 215 χιλ. τόνοι έγιναν κομπόστα, οι 80 χιλ. τόνοι χύμος, 20 χιλ. τόνοι «κατευθύνθηκαν» στην κατάψυξη, ενώ περί τους 135 χιλ. τόνους ήταν τα αδιάθετα ροδάκινα.
Για τις αδιάθετες ποσότητες οι παραγωγοί αποζημιώθηκαν με ειδικό πρόγραμμα στήριξης του υπουργείου, το οποίο, όπως είπε ο κ. Καρχιμάκης «δεν πρόκειται να επαναληφθεί εφέτος και πάλι».
Στη σύσκεψη, που συμμετείχαν εκπρόσωποι της βιομηχανίας αλλά και συνεταιριστικών επιχειρήσεων, έγιναν εκτιμήσεις για την εφετινή ποσότητα που θ' απορροφήσουν οι μεταποιητές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, στο εργοστάσιο θα κατευθυνθούν προς επεξεργασία 380 - 400 χιλιάδες τόνους ροδάκινα, εκ των οποίων 250 χιλ. τόνοι για κομπόστα, 120 χιλ. τόνοι για χυμό, 30 χιλ. τόνοι για κατάψυξη, ενώ πιθανώς να παραμείνουν αδιάθετες ποσότητες περί τους 30 χιλιάδες τόνους, ανάλογα και με το ύψος της εφετινής παραγωγής.
paseges.gr