Δεδομένου του ότι οι τιμές του καλαμποκιού στα αμερικανικά χρηματιστήρια σε διάρκεια ενός έτους έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 12%, επηρεαζόμενες κατά πολύ από την ισχυροποίηση του δολαρίου, η νέα εμπορική σεζόν φαίνεται να ξεκινά με καλούς οιωνούς για το ελληνικό προϊόν.
Άλλωστε, η ενίσχυση του δολαρίου έναντι των άλλων βασικών νομισμάτων ευνοεί τις ευρωπαϊκές αγορές καθώς το αμερικάνικο καλαμπόκι είναι πλέον πιο «ακριβό».
Σύμφωνα με τους αναλυτές, ενισχυμένο υπολογίζεται να βγει το ελληνικό καλαμπόκι, καθώς πολλοί από τους αγοραστές αναμένεται να στραφούν στη χώρα μας για αγορές, παρά το ότι δεν αποτελεί κατά βάση εξαγωγικό προϊόν.
Οι τελευταίες προβλέψεις του Διεθνούς Συμβουλίου Δημητριακών αναφέρουν εκτιμώμενη παγκόσμια παραγωγή σιτηρών ύψους 1.777.000.000 τόνων. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην εντυπωσιακή άνοδο του καλαμποκιού, που εκτιμάται να αγγίξει την ποσότητα ρεκόρ των 822 εκατ. τόνων, εν αντιθέσει με την πτώση που αναμένεται να σημειωθεί σε παραγωγή σιταριού και κριθαριού. Ομοίως, η παγκόσμια κατανάλωση σιτηρών προβλέπεται και αυτή στους 1.777.000.000 τόνους. Η ισορροπία προσφοράς και ζήτησης συνεπάγεται πως για τα τελικά αποθέματα της επόμενης περιόδου δεν αναμένεται καμία μεταβολή σε σχέση με φέτος και υπολογίζονται λοιπόν στους 396 εκατ. τόνους.
Σιτάρι
Η παγκόσμια παραγωγή σιταριού για την περίοδο 2010/2011 εκτιμάται στους 660 εκατ. τόνους, έναντι της φετινής (εκτιμώμενης πάντα) παραγωγής των 676 εκατ. τόνων. Οι καιρικές συνθήκες στο βόρειο ημισφαίριο θα παραμένουν σχετικά ευνοϊκές. Η παγκόσμια κατανάλωση σίτου αναμένεται να αυξηθεί κατά 1% σε σχέση με πέρυσι, στους 654 εκατ. τόνους (έναντι των 647 εκατ. τόνων της τρέχουσας περιόδου.
Η επισιτιστική και βιομηχανική χρήση του σιταριού αναμένεται να αυξηθεί, όχι όμως και η κτηνοτροφική του χρήση. Οι προβλέψεις για τα τελικά αποθέματα κάνουν λόγο για 201 εκατ. τόνους, γεγονός που αν επαληθευτεί αντιστοιχεί σε υψηλά εννέα ετών (φέτος υπολογίζονται στους 195 εκατ. τόνους). Ωστόσο, αναμένεται να μειωθούν στην Ε.Ε. Στο εμπόριο, αναμένεται ανάκαμψη στις εξαγωγές των ΗΠΑ και κάμψη στις εξαγωγές της Ουκρανίας.
Καλαμπόκι
Η παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού αναμένεται το 2010/2011 να αγγίξει την ποσότητα ρεκόρ των 822 εκατ. τόνων, 15 εκατ. παραπάνω σε σχέση με την τωρινή περίοδο. Την ίδια στιγμή, η συνολική κατανάλωση αναμένεται να ανέλθει στους 826 εκατ. τόνους (έναντι 812 εκατ. το 2009/2010), άνοδος στην οποία συμβάλλουν η αυξημένη ζήτηση του αραβόσιτου για βιομηχανική και επισιτιστική χρήση.
Ωστόσο, δεν αναμένεται να μεγαλώσει η ζήτηση του καλαμποκιού για ζωοτροφές, με εξαίρεση την Ασία και τη Νότια Αμερική. Τα παγκόσμια τελικά αποθέματα υπολογίζονται στους 146 εκατ. τόνους (φέτος στους 142 εκατ. τόνους).
Ρύζι
Η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού αναμένεται να σημειώσει ελαφρά (1%) πτώση για πρώτη φορά εδώ και επτά χρόνια, εκτιμώμενη στους 442 εκατ. τόνους. Ίδια ποσότητα προβλέπεται και για την παγκόσμια κατανάλωση, που αντιστοιχεί σε αύξηση ύψους 1% σε σχέση με την τωρινή περίοδο. Με την εξισορρόπηση αυτή παραγωγής και κατανάλωσης, τα παγκόσμια τελικά αποθέματα δεν θα σημειώσουν λογικά μεταβολές και εκτιμάται να παραμείνουν στους 90 εκατ. τόνους.
paseges.gr