Προσοδοφόρο προϊόν
Σήμερα, στην Κρήτη λειτουργούν δέκα πυρηνελαιουργεία, τα οποία παράγουν πυρηνόξυλο και ακατέργαστο πυρηνέλαιο. "Συνολικά, τα πυρηνελαιουργεία της Κρήτης, επεξεργάζονται περίπου 200.000 τόνους ελαιοπυρήνα και παράγουν 100.000 τόνους πυρηνόξυλο, από το οποίο αυτοκαταναλώνουν για τη λειτουργία τους 43.000 τόνους και το υπόλοιπο το διαθέτουν για πώληση", ανέφερε ο κ. Γεωργουσάκης.
Συγκεκριμένα, τα πυρηνελαιουργεία αγοράζουν τους 200.000 τόνους ελαιοπυρήνα προς 15 ευρώ τον τόνο και παράγουν 8.500 τόνους ακατέργαστο πυρηνέλαιο, συνολικής αξίας 5,525 εκατομμυρίων ευρώ και 100.000 τόνους πυρηνόξυλο αξίας 5 εκατ. ευρώ. "Μάλιστα, το εργοστάσιο της ΑΒΕΑ είναι το πρώτο πυρηνελαιουργείο στην Ελλάδα, αφού λειτουργεί από το 1889 στα Χανιά της Κρήτης", ανέφερε ο κ. Γεωργουσάκης.
Στις βασικές εφαρμογές του πυρηνόξυλου στην Κρήτη συγκαταλέγονται, σύμφωνα με τον κ. Γεωργουσάκη, η παραγωγή ενέργειας για αγροτικές βιομηχανίες (πυρηνελαιουργεία, ελαιουργεία, ραφιναρία λαδιών, σαπωνοποιείο), για βιοτεχνίες - βιομηχανίες (τυροκομία, φούρνοι, πλυντήρια ρούχων, καζάνια τσικουδιάς, ασβεστοποιείες), καθώς και για θέρμανση κατοικιών, ξενοδοχείων, θερμοκηπίων αλλά και για παραγωγή πρώτης ύλης σε ζωοτροφές.
"Χαρακτηριστικά του πυρηνόξυλου είναι το χαμηλό κόστος - 5 λεπτά του ευρώ ανά κιλό - σε σχέση με τη θερμική του αξία, το ότι είναι ένας εγχώριος ενεργειακός πόρος και τα καυσαέρια από την καύση του δεν περιέχουν ενώσεις του θείου, ενώ η στάχτη του είναι ένα καλό λίπασμα", είπε, μιλώντας στην ημερίδα, ο κ. Γεωργουσάκης.
Πηγή: paseges.gr