Η εξέλιξη της παραγωγής
Η συγκομιδή βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την εποχή για τις πρώιμες ποικιλίες, με την παραγωγή να κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα όσον αφορά την ποιότητα και την ποσότητα. Λίπανση, άρδευση και καθαριότητα από ζιζάνια είναι οι βασικές καλλιεργητικές φροντίδες, στις οποίες προχωρά ο παραγωγός. Με βάση αυτές, το κόστος της καλλιέργειας δεν ξεπερνά τα 50 - 100 ευρώ το στρέμμα ανά έτος.
Διαφορετικές ποικιλίες
Στην περιοχή της Αργολίδας που κυριαρχεί η τοπική ποικιλία Ερμιόνη, η παραγωγή φέτος εμφανίζεται σημαντικά μειωμένη εξαιτίας της καρπόκαψας που έπληξε αρκετούς καρπούς που δεν υποβλήθηκαν στους κατάλληλους ψεκασμούς. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει μια σημαντική άνοδο στις τιμές παραγωγού οι οποίες φτάνουν μέχρι και τα 0,90-1,40 ευρώ το κιλό, σε αντίθεση με πέρυσι που διαμορφώνονταν μεταξύ 0,65-0,85 ευρώ το κιλό.
Οι τιμές το 2009 κυμάνθηκαν μέχρι το 1 ευρώ το κιλό για τους Α’ ποιότητας καρπούς που αποτελούν το 50% της συνολικής παραγωγής και στα 60-70 λεπτά τα Β’ ποιότητας που είναι το 40% της παραγωγής. Ένα μικρό ποσοστό, περίπου 5-10%, οδηγείται προς χυμοποίηση. Για φέτος, η εταιρεία Αγροδίκτυο-Κασσίδης, σύμφωνα με τις νέες συμφωνίες που κλείνει με χώρες όπως Ρωσία, Γερμανία και Αγγλία, εκτιμά οτι πιθανώς να υπάρξει μικρή μείωση στην τιμή
Αντίστοιχα, από το 2006 η εταιρεία «Κοιλάδα του Ενιπέα» κλείνει συμβόλαια με παραγωγούς από τον Όλυμπο και νοτιότερα, με σκοπό τις εξαγωγές στην Ευρώπη νωπού ροδιού με την επωνυμία «Enipeas Valley».
O συνιδιοκτήτης της εταιρείας, Σωτήρης Γιαννακόπουλος, μας είπε: «Καλύπτουμε φέτος 4.000 στρέμματα με συμβόλαια ροδιάς από τις ποικιλίες Wonderful και Akko. Πέρυσι πληρώσαμε στους παραγωγούς 1 ευρώ το κιλό, φέτος δεν έχουμε εκκαθαρίσει ακόμα τις τιμές, διότι βρισκόμαστε σε περίοδο συγκομιδής».
Χυμός από τη Thessa
Στον τομέα της χυμοποίησης δραστηριοποιείται η εταιρεία Thessa, με δικό της χυμοποιείο, παρέχοντας συμβόλαια 40 λεπτών το κιλό για τους παραγωγούς της, εκμεταλλευόμενη μέχρι στιγμής συνολική έκταση 400 στρεμμάτων. Η Thessa έχει τη δυνατότητα να καλύψει όλο τον κύκλο της παραγωγικής διαδικασίας του εν λόγω προϊόντος, από το χωράφι μέχρι και το ράφι, καθώς διαθέτει δική της μεταποιητική βιομηχανία, με συγκεκριμένα brand names, τα οποία έχουν ήδη βρει τη θέση τους στην αγορά.
Μπορεί τα 0,40 ευρώ το κιλό να είναι λιγότερα από τις τιμές που απολαμβάνουν οι παραγωγοί που προορίζουν το προϊόν τους για εξαγωγές, ωστόσο η εξασφάλιση ενός στάνταρ εισοδήματος στις μέρες μας και για το σύνολο της παραγωγής, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα για τον επαγγελματία αγρότη, όπως λέει στην εφημερίδα Agrenda ο γεωπόνος της εταιρείας Γ. Δημάδης.
http://www.agronews.gr/content/view/61335/200/lang,el/